„Tulajdonképpen ez a fő célunk, hogy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket”

19/05/20 hétfő
ujnemzedek.hu

Honnan ered a csomagolásmentes május ötlete?

A csomagolásmentes május gyakorlatilag egy nagy kampány, a „Tudatos tavasz” részét képezi. Én, mint a Háztartásom hulladék nélkül blog vezetője a JÖN alapítvánnyal kézen fogva, az év minden egyes időszakára vonatkozóan elindítottunk egy-egy nagyobb kampányt, ami a tudatos gondolkodásra, a szemléletmódváltásra próbálja sarkalni az érdeklődőket. Ezzel a programmal leginkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy lehet, sőt nem is olyan nehéz csomagolásmentesen élni, mint azt először gondolnánk. Ráadásul az árusok is örömmel fogadják, ha csomagolás nélkül kérjük az árukat.

Tulajdonképpen ez a fő célunk, hogy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket.

Anyagilag megterhelőbb a környezettudatos életmód?

Akkor megterhelőbb, ha valaki divatból űzi. Tehát ha az a cél, hogy legyen egy nyolcadik kulacsa valakinek a PET palackok helyett, mert éppen most a rózsaszín a divat, akkor megterhelő, hiszen halmozza azokat az eszközöket, amikből igazából egy is elég lenne. Ennek a csomagolásnélküli életmódnak a legfontosabb alapja, hogy a fogyasztásunkat olyan szintre vigyük le, hogy csak annyit vásároljunk, amennyi feltétlenül szükséges.


Tóth Andi
Fotó: Merci Skoda Photography

Mivel érdemes kezdeni, ha környezettudatosan akarunk élni?

A környezettudatos életmódnak csak egy apró része a hulladékcsökkentés. Én mindig azt szoktam javasolni, hogy érdemes kiborítani az otthoni szemetest, és megnézni mi van benne. Minden háztartás egyedi. Van, aki az egyik hulladékot váltja ki nehezebben, van, aki a másikat. Nálunk a PET palack eltüntetése ment nagyon könnyen. Gyakorlatilag egyik napról a másikra leálltunk a PET palackos vizekről, de valakinek ez nagyon nehéz. Az, hogy miképp közlekedünk, hogy a helyi termelőket, a szezonális termékeket választjuk, hogy kerüljük a repülővel történő utazást, ha nem muszáj…

Ezek mind olyan apró részletek, amelyekkel képesek vagyunk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, és maga a környezettudatos gondolkodásmód pontosan erről szól.