Trunk Tomi és Bánki Beni egy ütős videóval kampányol a zaklatás ellen

18/10/08 hétfő
ujnemzedek.hu
A Cartoon Network „Aki ver, az nem haver” című kapmányába szállt be a két népszerű influenszer.

A videó tényleg ütős lett, akár egy klip is lehetne – a szöveget amúgy Bánki Beni írta:

A zaklatás – szép, angol szóval: bullying – sajnos ma már a mindennapok részévé vált, főleg a fiatalokat érinti. Gyakran a suliban kezdődik, de aztán tovább folytatódik az online térben. Az áldozat pedig sokszor teljesen magára marad, vagy legalábbis úgy érzi – ami végül is ugyanaz…

Ez azonban nem szükségszerű, mármint: jó, ha az, aki ebben a cipőben jár, tudja, hogy másokkal is megtörtént már ugyanez, és igenis van kiút. Pont ebben segít a fenti videó, illetve a Cartoon Network kampánya.

Aki ver, az nem haver

A csatorna megbízásából készült tavalyi kutatás szerint a bullying, azaz a gyerekek egymás közötti bántalmazása az esetek kilencven százalékában az iskola fala közt zajlik vagy onnan indul és esetenként az online térben folytatódik, ezért a szervezők idén az iskolai szemléletváltást, illetve a pedagógusok és rajtuk keresztül az iskolások edukációját tűzték ki célul. A Cartoon Network elismert szakértők bevonásával átfogó tanóravázlatokat fejlesztett a 6-12 éves korosztály számára, amelyek segítségével a tanárok közérthető, játékos, ugyanakkor informatív formában taníthatják a gyerekeket a szolidáris, baráti, toleráns viselkedés alapjaira, az internetes viselkedés etikettjére. A tananyag az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete ajánlásával és segítségével több ezer pedagógushoz jut el elektronikus formában, valamint különböző szakmai fórumokon, konferenciákon. Az elkészült tanóravázlatok bárki számára, ingyenesen hozzáférhetők a Cartoon Network Aki ver, az nem haver oldalán is.

Az Új Nemzedék Központnak is van egy projektje, a Digitális Immunerősítő Program, amelyben a zaklatás kivédésére is találhatsz tippeket. 

Digitális Immunerősítő Program

A digitális veszélyek a nem kellően védett webkamerákon kívül még számos úton utolérhetnek: e-mailen, egy fake weboldalon, nyilvános wifi kapcsolatokon vagy épp mobilalkalmazásokon keresztül.

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tud kerülni. Összefogásunkkal több, mint ötven cég és szakértő dolgozik azon hónapok óta, hogy olyan 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot adhassunk a kezedbe, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz honlapunkon erre a linkre kattintva. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesen: www.mydip.xyz.