Tök jó fejek és most ébredeznek! Segítsünk a denevéreknek!

17/01/13 péntek
ujnemzedek.hu
A téli álmukból ébredező, erőtlen denevérek segítségünkre szorulhatnak ebben a farkasordító hidegben. Mivel ébredésük után lassan felélik tartalékaikat, így próbálnak védett helyre húzódni, mint például a lépcsőházakba. Utolsó energiáikat elhasználva, éberen kóborolnak, elhagyva így a telelőhelyüket. A hideg repülésre képtelenné teheti a denevéreket, így ha találunk egyet a földre hullva a ház körül vagy a lépcsőház padlóján ne féljünk tőle, inkább segítsünk!

"Napok óta folyamatosan csörög a telefonunk, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Csak az elmúlt 24 órában több mint 150 ilyen bejelentés érkezett hozzánk. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat” – foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

A Denevérmentés oldalán egy szuper összefoglalót olvashatunk arról, mit tegyünk ha egy földre hullott denevért találunk. 

Íme a mentés legfontosabb lépései: 

1. Először is szükségünk lesz pár eszközre:

karton doboz, csipesz, pipetta, törölköző vagy rongy, papírtörlő kendő, lisztkukac, barna tücsök, gyászbogár lárva, hipoallergén baba tápszer vagy macskatápszer.


Forrás: Denevérmentés

2. Elhelyezés:

Szerezz egy dobozt, ami nagyobb, mint a denevér teljes testhossza. Az oldalait karcolgasd meg, hogy az állat fel tudjon rá kapaszkodni és le tudjon lógni, valamint minden oldalára kell 2-3 nagyobb lyukat fúrni, hogy megfelelő levegőmennyiséghez jusson. Kesztyűvel fogd meg a denevért és tedd bele egy dobozba. Ha félsz tőle, akkor kartonpapírral nyúlj alá és így tedd a dobozba! Bármennyire is cukinak tűnnek ezek az állatok, félelmükben képesek megharapni minket, arra pedig a szakemberek is felhívják a figyelmünket, hogy veszettséget és egyéb betegségeket is terjeszthetnek!


Forrás: Denevérmentés

3. Etetés:

Fontos, hogy legelőször folyadékot adjunk a mentett állatnak, hisz erősen dehidratált állapotban szoktak előkerülni. 1dl vízben oldjunk fel egy evőkanál cukrot vagy szőlőcukrot és ezzel próbáljuk itatni. Ezután jöhet az etetés. A denevérek rovarevő állatok, a mentett állatunkat is rovareleséggel kell etetni, amiket állateledel boltokban könnyen megvásárolhatunk. Vegyük ki az állatot és tegyük a törülközőre. Csipesszel vegyünk ki 1 db lisztkukacot tépjük le a fejét és óvatosan érintsük a szájához a fej nélküli részét. Egy etetésre kb 8-10 db kukacot is be tud falni, táplálás végén pedig mindig kínáljuk neki friss vizet pipettából. Ha nem akarja elfogadni a rovarokat, tápszerrel kell próbálkoznunk: A baba tápszerből 1 evőkanállal tegyünk egy pohárba és annyi vizet tegyünk hozzá, hogy kissé krémesen folyó tápszert kapjunk. Jól keverjük össze a tápszert és pipettával próbáljuk cseppeket tenni a szájához. Vigyázzunk, hogy az orrába nem menjen.

4. Telefonos segítség:

A madármentő állomást tudjuk hívni, akik még azt az opciót is felkínálták, hogy ha valakinek nincs elég pénz a telefonján, elég ha csak megcsörgeti a megadott számot, ők azonnal visszahívnak mindenkit. Segítségkéréshez szükséges telefonszám: 06 30 689 2727