Te meddig bírod Instagram nélkül?

17/10/17 kedd
ujnemzedek.hu
A social media felületek használata akadálya egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnak?

kép: Banksy

Korábban írtunk a kutatásról, amely feltárta, hogy a magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő, ennek eredményéről beszélt F. Takács István, az F2F Coaching vezető tanácsadója vasárnap az M1 csatornán.

Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – mondta a szakember. A csak online kommunikáció miatt elvész valami a fiatalok érzelmi intelligenciája, empátiás készsége fejlődéséből. Kimarad a valódi közösségi kommunikáció, amelynek rengeteg nem verbális eleme van, a többi között testtartás, tekintet, gesztusok, amelyek online kommunikációval nem tanulhatók – hívta fel a figyelmet a veszélyekre F. Takács.

Kitért arra is: mivel az online térben szocializálódnak, saját énjüket, egójukat mindig úgy kommunikálják, ahogy ők szeretnék, és ennek lehet következménye az én felértékelődése, "egoisztikus, narcisztikus" viselkedés. Kutatások alapján ez oda vezethet, hogy az adott ember sokkal később lesz kompromisszumkész, ami pedig egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnak is alapvető feltétele.

A kibertérben töltött túl sok idő azonban nemcsak azért veszélyes, mert az adott területeken leépül a felhasználó, de az iskolai bántalmazás, bullying, azaz a fiatalok egymás ellen elkövetett szívatása ide is átterjedt.

Az Új Nemzedék által elindított Digitális Immunerősítő Program azt a célt szolgálja, hogy megerősítse a fiatalok természetes védekezőképességét az online térben rájuk leselkedő veszélyekkel szemben. Ide nemcsak a cyberbullying, de a hackerek által elkövetett támadások, a trollok és a vírusok okozta problémák is beletartoznak.