Sokat eszik étteremben, de keveset jattol az Y-generáció

17/11/22 szerda
ujnemzedek.hu
Az idősebbekhez képest sokkal többet esznek az otthonukon kívül, de a borravalóval jóval fukarabbak.

Derült ki az étterem csillagokat is osztogató Michelin számára készített Harris Poll felméréséből, amely 2019 amerikai felnőtt válaszain alapul. Az Y-generáció tagjai szívesen esznek éttermekben, legyen az akár gyors, akár minőségibb ételeket kínáló hely, és bátran költenek is, ha van miből. A borravalóval azonban már nem ennyire lazák, a felmérés szerint egyharmaduk 15%-nál kevesebbet ad, még a náluk idősebbeknek csak a 16%-a ad ilyen keveset.

Megkérdezték őket, hogy kábé mennyit költenének, ha egy megismételhetetlen kajálást csaphatnának egy csúcsgourmet étteremben. Az Y-osok 213 dollárt vernének el átlagosan, összehasonlítás képpen a 65 felettiek csak 123 dollárt hagynának ott.

kép: Pixabay

Tony Fouladpour, a Michelin szóvivője szerint azért fukarabbak a borravalóval az Y-tagok, miközben sokkal többet esznek étteremben, mint a többiek, mert nincsenek tisztában a társadalmi normákkal, nincs elég tapasztalatuk. Probléma lehet még, hogy egyre növekedik az önkiszolgáló éttermek száma, ahol nincs pincér, azaz nincs kinek borravalót adni, és a szóvívő azt is megjegyezte, nem biztos benne, hogy a fiatalok nagy része ki tudja számolni, mennyi egy végösszeg 20%-a.

Az persze még mindig nagy kérdés, hogy miért a vendégnek kell kiegészítenie a pincér jövedelmét, csak azért, mert a legmenőbb csúcsétterem tulajdonosa nem képes rendesen megfizetni a munkavállalóit.

A téma a Facebook magyar tájaira is beszivárgott, egy jó ismerősünk fel is dobta saját oldalán, amire aztán jöttek a szakmabeli és kevésbé szakavatott reakciók (szó szerinti idézetek):

Renáta
foleg a 25 ev alattiak. leszedetik a service chargeot, de azert megiszik 43 darab margaritat. uristen, folidegesitem magam ezeken mindig :) amugy annyira szeretnem, ha minden ember, aki jar etterembe, legalabb egy hetet lenyomna a flooron. minden sokkal egyszerubb lenne.
 

Csaba:
én hallottam olyat hogy beült egy vendéglőbe, rendelt, megette a felét és közölte h hát ez nem az mint amire gondolt, úgyhogy nem fizetné ki csak a limonádét

 

György:
Egyébbként sajnàlom, de vesztettem el àllàsom vendég miatt. (Nem adtam neki ingyen piàt)