Semmi hurrá: negyedikek vagyunk a legjobban elhízottak listáján

18/08/01 szerda
ujnemzedek.hu
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról ír, hogy a felnőtt magyar lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról ír, hogy a felnőtt magyar lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék). A világrangsort az Egyesült Államok vezeti Mexikó és Új-Zéland előtt.

A túlsúly összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek - mint például a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke –, a 2-es típusú cukorbetegség, számos daganatos betegség és ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is – emlékeztet a lap, hozzátéve, hogy már napi 100 kcal feleslegesen bevitt tápanyag évi öt kilogramm súlynövekedést jelenthet.

Az elhízás elleni európai nap célja a túlsúllyal és az annak következtében kialakuló számos betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítése.

Gyerekek, ti sem vagytok jobbak

Európa-szerte egyre több gyerek küzd túlsúllyal - ez derül ki az Európai Bizottság házon belüli tudományos szolgáltató szervének, a Közös Kutatóközpontnak július elején közzétett jelentéséből. Magyarországon is eléggé elkeserítő a helyzet: nálunk a 11 éves kisfiúk több mint 31 százaléka küzd súlyfelesleggel - olvasható a Daily Mail cikkében.

A KSH legfrissebb adataiból is jól látszik, a 16 éves és idősebbek bő harmada Magyarországon túlsúlyos, de nem elhízott - írja a Pénzcentrum. Ugyancsak részben tehető felelőssé az elhízásért a nem megfelelő étkezés, viszont érdemes megjegyezni, hogy a 16 évesnél idősebbeknek csak a 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, míg friss zöldséget csupán 30 százalék.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás valószínűleg szoros kapcsolatban áll az anyagi helyzettel is, a KSH adataiból kiderül,  a nők, a magasabb iskolai végzettségűek és a magasabb jövedelműek gyakrabban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt.

Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás - közölte az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az európai elhízás elleni nap alkalmából idén májusban a Pénzcentrummal.

A közleményben kiemelték, a legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd. Érdemes odafigyelni, mit eszik a gyerek és mennyit mozog, ugyanis a túlsúlynak komoly egészségügyi kockázatai vannak: a gyermekkori elhízás sokkal veszélyesebb, a súlyfelesleggel küzdő gyerekeknél harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Hangsúlyozták, ezek a betegségek megelőzhetők a fogantatástól kétéves korig tartó időszak megfelelő táplálásával. Kiemelték, hogy egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a család többi tagja, így viszont így jóval több szénhidrátot, fehérjét, sót és cukrot visznek a szervezetükbe, mint amennyire szükségük lenne. A gyerekek tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-igénye ugyanis jelentősen eltér a felnőttekétől. Gond az is, hogy a gyerekek, és a fiatal felnőttek nagyon keveset mozognak.

Az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe között született britek 70 százaléka túlsúlyos lesz, mire eléri a 30-as éveik végét - írta a BBC News. Összehasonlításképpen: az 1946 és 1964 között született britek (a baby boomerek) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen. Pedig eddig ők számítottak a legkövérebb korosztálynak a szigetországban, és a brit már így is a leginkább túlsúlyos nemzet Nyugat-Európában. 

Linda Bauld professzor, a Cancer Research UK  brit rákkutató intézet rákmegelőzési szakértője felhívta rá a figyelmet, hogy bár a milleniumi generáció már egészségesebben étkezik, mint elődei, ez még mindig nem elég. Jóval kevesebb junk foodot és gyorskaját kéne enniük, és több friss zöldséget és gyümölcsöt, magasabb rosttartalmú élelmiszert. 

A netsztárok nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egészségtelen ételek fogyasszunk - legalábbis egy új tanulmány ezt állítja.

birthday candy cartoon celebration chewy childhood closeup colorful confection confectionery confetti sprinkles delicious dessert egg eye face festive flat lay flavor food fried fruit gummy happiness

Forrás: Stocksnap

Az elhízásról szóló európai kongresszuson bemutatott tanulmányban ismertették azoknak a gyerekeknek a válaszait, akik rendszresen követnek valamilyen YouTube hírességet. A tanulmányban olyan médiacsillagok szerepeltek, mint például Zoella, aki 10,9 millió követővel rendelkezik az Instagramon, vagy mint Alfie Deyes, akit 4,6 millió ember követ.

A kutatásban megkérdezett 176 gyermeket három csoportba osztották be:

  • Az első csoportnak egészségtelen ételeket reklámozó hírességeket mutattak
  • A másodiknak egészséges ételeket népszerűsítő médiaszereplőket
  • A harmadiknak pedig nem élelmiszertermékeket népszerűsítő ismert embereket mutattak

Ezután a gyerekeknek egészséges és egészségtelen ételeket kínáltak, többek között szőlőt, sárgarépát, csokoládékat és zselés édességeket. A gyerekek, akik látták az egészségtelen képeket, átlagosan 448 kalóriát fogyasztottak, míg a többiek csak 357-et ettek.

Dr. Emma Boyland, a Liverpooli Egyetem egyik kutatója szerint a gyerekek úgy gondolják, hogy a vlogerek ugyan olyan "hétköznapi emberek", mint ők vagy társaik. Ezért, fogyasztanak olyan termékeket, amiket náluk látnak. 

Erről itt írtunk.