Rossz a gyerek? Húzás meditálni!

16/10/11 kedd
ujnemzedek.hu
Ha minden nyolc éves gyerek megtanulna meditálni, egy generáció alatt eltűntetnénk az erőszakot a világból – hangzott el egyszer a Dalai Lámától. A Földön valóban egyre több oktatási rendszerben kapnak helyet a spiritualitástól lecsupaszított meditációs technikák, és ez nem csak a távol-keleti sulikra vonatkozik.

A világsajtót leutoljára a baltimore-i Robert W. Coleman általános iskolában bevezetett meditációs foglalkozások kerültek be. A gyerekek ott a Mindful Moment Roomban, azaz a Tudatosan Megélt Pillanat Szobájában tudnak kikapcsolódni a napi pörgésből. Puha párnák, megnyugtató fények és dekoráció fogadja a diákokat, akik közül sokan rosszalkodás után kerülnek ide. Az oktatók itt a helyes légzéstechnikával, fókuszálással és haragkezeléssel igyekeznek visszaterelni a gyerekek tudatát a megfelelő állapotba.

A légkör arra ösztönzi a virgonc gyereket, hogy kiválasszon magának a szobában egy kellemes részt, ahol leülhet és gondolatai lecsillapodhatnak. A szakszerűen kialakított szoba, gyakorlatilag a gyerekeket arra készteti, hogy a lélegzete egyenletessé váljon, és akarva akaratlanul is megnyugodjon, segítse a jövőben a koncentrációját, és a meditáció fázisába kerüljön.  A meditáció után természetesen a gyerekeket a pedagógusok megkérik, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat.

forrás: Facebook

A meditáció és a tudatos jelenlét tudományos értelemben is kiemelkedően is érdekes fogalom. A tudatos meditáció több ezer ilyen- olyan formában körbevesz minket. Manapság a tudomány egyre többet fókuszál arra a kérdésre, hogy a gondolatoknak milyen hatása lehet az emberi elmére és testre. Ha a tudományos érdeklődés eredményei az oktatásban is lecsapódnak, annak csak örülhetünk. Mármint az egész világ.

(forrás: upworthy.com, koloknet.hu, a címlapi fotó a Facebookról van)