Őrületes érdekességek a pszichopaták világából

17/09/29 péntek
ujnemzedek.hu
Ők azok, akiknek a tettei mindenkit megrémisztenek és elborzasztanak, hiszen legtöbbször a filmek baltás gyilkosaiként tekintünk rájuk. Pedig legtöbbször átlag embereknek tűnnek, akik ott élnek a közvetlen környezetünkben.

Egy kis pszichopata történelem

pszichopátia felismerésére Robert D. Hare, kanadai pszichiáter talált ki egy tesztet még 1970-ben. Napjainkban is egy hasonló, erre épülő kérsdéssort használnak a betegség felismerésére, melynél húsz személyiségjegyet és viselkedésmintát vizsgálnak egy interjú során, majd a válaszokat pontozzák. A végeredményből a szakember eldönti, hogy a vizsgált alany pszichopata vagy sem, de azt is meg tudja állapítani, hogy az adott személyben van-e erre hajlam.

 Vannak jelek, amikből felismerhetjük az ilyen egyéneket

  • A pszichopatáknak rendkívül nagy a vonzerejük, éppen ezért ezt kihasználva, vagy erőszakot alkalmazva élnek vissza mások bizalmával, hogy megkapják, amit akarnak.
  • Jellemző rájuk a kóros hazudozás: legyen kis vagy nagy dolog, ők lódítani fognak.
  • Rendkívül manipulatívak: irányítják, vagy legalábbis megpróbálják irányítani a körülöttük élőket, hogy aztán a hasznukra fordítsák a szolgálataikat. Itt lép képbe a vonzó személyiségük vagy az erőszakra való képességük. 
  • Nincsenek mély érzelmeik: nem éreznek megbánást, bűntudatot, sem pedig empátiát. Nem vállalják a felelősséget tetteikért, kicsapongó életet élnek, viharosak a kapcsolataik viszont nagyon jól tudják megjátszani a különböző érzéseket, érzelmeket.

 hannibal GIF

Giphy 

  • Nagyon hamar elunják magukat, folyamatosan pörögniük kell, szórakozniuk: gyakran van valamilyen függőségük, imádják az extrém helyzeteket és a sportokat. 
  • Nem félnek semmitől: az agyuk egyszerűen másképp viselkedik, ezért  nem tudják feldolgozni a félelem érzését.
  • Parazitaként viselkednek: gyakran kérnek kölcsön vagy épp ellenálhatatlanságukat kihasználva csalnak ki pénzt másoktól. 
  • Részletesek és választékosan beszélnek: a Cornell Egyetem tudósai 52 gyilkost vizsgáltak, akikből 14 pszichopata volt. Eredményeikben azt közölték, hogy vannak bizonyos minták, amelyek hasonlóak a beszédükben, amit számítógépes analízis után voltak képesek megállapítani. A pszichopaták sokkal részletesebben írták le a bűncselekményüket, de megpróbálták a beszédüket hétköznapiként feltüntetni.
  • Legújabb kutatások pedig arra irányultak, hogy vajon milyen zenét szeretnek a pszichopaták: a New York Egyetem friss eredményei szerint a No Diggity-t, és Eminem Lose Yourself-jét nagyon szívesen pörgetik a pszichopaták a füleseikben. 

hoppip film hoppip imt hannibal lecter GIF

Giphy

Hogyan lehet "lebuktatni" egy ilyen alakot? 

A legegyszerűbb ha megfigyeljük, miként viselkedik olyan emberekkel, akiket nem tud manipulálni és kihasználni. Azokkal, akik számára teljesen érdektelenek, akiket nem tud a hasznára fordítani. 

A pszichopatákat arról ismerhetjük fel legjobban, hogy képesek nyiltan lekicsinyelni, megalázni, megbántani vagy akár fizikailag is bántalmazni olyanokat, akikből nem tudnak előnyt kovácsolni, vagy akikkel szemben általában sajnálatot vagy segítőkészséget érzünk. Ezért legtöbb áldozatuk állat, gyerek vagy idős ember.