Nyírd ki a könyvet, tervezz bullet journalt - vagy jöhet egy felnőtt színező?

17/04/19 szerda
ujnemzedek.hu
Gyerekként arra buzdítanak minket, hogy fessünk téli tájat, rajzoljuk le, mit álmodtunk és írjunk egy saját mesét. Ezek a fejlesztő feladatok mind azért vannak, hogy szabadjára engedhessük a fantáziánkat, merjünk kitalálni új dolgokat és ismerjük meg az alkotás érzését. Hogy mit tehetünk, amikor ez már nagyon dedósnak tűnik? A francokat lesz dedós: mondjuk kinyírhatunk egy könyvet, naptár helyett tervezzük meg a bullet journalunkat, vagy épp vezessük le színezéssel a napi stresszt.

Mondjuk mindjárt

Nyírd ki ezt a naplót

A Keri Smith által kitalált könyv arra épül, hogy lapról-lapra valami olyasmit kell tenni a könyvvel, amit talán soha az életben nem mernénk magunktól megtenni. Hiszen egészen kicsi korunktól kezdve azt halljuk a felnőttektől, hogy a könyvre vigyázni kell, aztán később saját magunk óvjuk meg a legkedvesebb darabokat.

Ha eddig rettegtél a gerincek megtörésétől vagy a fülek behajtásától, akkor most még durvább dolgokkal fogsz találkozni: összekávézott oldalak, kivágott részek, rágógumiragasztás egy teljes oldalra, igen ez mind megtörténhet! Ezzel a könyvvel tényleg mindent negcsinálhatasz, amit csak akarsz! Nézd meg!

Felnőtt színező

Ugye emlékszünk arra, mikor gyerekként felszabadultan színezgettük a hercegnős és autós kifestőket? Ezt az érzést hozza vissza a felnőtteknek szánt színező füzet. A legnépszerűbbek közé a mandalás, virágos és állatos minták tartoznak, de már kedvünkre pingálhatjuk ki kedvenc szereplőinket a Trónok harcából és a Harry Potterből is. A kifestő célja nem más, mint kiragadni minket a stresszes hétköznapokból, hogy átkerüljünk egy nyugodt és ellazult állapotba. A telefon és mindenféle más kütyükön való függés helyett arra vezet rá minket, hogy kapcsoljuk ki az elménket úgy, hogy közben lelkileg és szellemileg is feltöltődünk.

Bullet journal

DIY, azaz nagyon egyszerűen ez egy csináld magad naptár. Az utóbbi hónapokban egyre többen kattantak rá a rajzolt határidőnplókra, aminek sikere szintén a kreativitásban és az önkifejezésben rejlik. A bullet journal lényege, hogy egy üres füzetbe mi magunk tervezzük meg előre a hónapokat és az elfoglaltságainkat. Ceruzával, a legtöbben pedig a filcek különböző változataival alkotnak bejegyzéseket, rajzokat, kapcsolódva az adott hónaphoz. Színes és kacifántos betűkkel írják és jelzik az adott feladatokat és teendőket, különböző rajzokat felskiccelve hozzájuk. 

Kezdőknek: 

Haladóknak:

De miért jó ez nekünk? Hét pont a firkálás mellett!

  • Fejlődik a koncentráció: napközben ezer felé figyelünk, olvassuk az üzeneteinket, közben hallgatjuk a híreket a tévében, egyszerre akarunk megoldani több feladatot munkában és közben csevegni a barátokkal is. Az agyunk összezavarodik ha ezer felé kattogunk, ezzel szemben ha leülünk alkotni valamit, akkor viszont csak arra figyelünk, így vissza tudjuk állítani az agy normális koncentrációs képességét.
  • Kibontakozik a belső kreativitás: a mókuskerekünkben tekerve képesek vagyunk elfeledkezni a kreatív megoldásokról, a színezés pedig ebben is segít ki minket. Azok a felnőttek, akik rendszeresen töltenek időt a színezéssel, könnyebben és sokoldalúbban oldják meg a felmerülő problémákat.
  • Jótékony hatása van, mint a meditációnak: a rajzolás és színezés ugyanolyan meditatív tevékenység, mint a jóga vagy a csendes elmélkedés. Segít lecsillapodni és teret enged a gondolatok szabad áramlásának vagy akár elengedésének.
  • Bárhol használhatod: Utazás közben, várakozás során, otthon, esetleg munkában is bátran előveheted őket ha fel akarsz töltődni. 
  • Fejleszted motorikus képességeidet: megrajzolod a mintát, és miközben igyekszel a vonalak között maradni, elképesztő mértékben fejlődik a kéz-szem koordinációd. Ezért ajánlják a gyerekeknek is a színezést, de felnőttkorban ugyanúgy fejleszthetjük vele motorikus képességeinket.
  • Elűzi a negatív gondolatokat: miközben alkotsz csak arra összpontosítasz, amit csinálsz, így a negatív gondolatok nem tudnak beférkőzni a fejedbe.
  • Összességében csökken általuk a stressz és a szorongás. Ennél jobb indok pedig nem is kell, hogy belevágjunk valamelyikbe!