Novák Katalin: „Azt szeretnénk, hogy a fiatalok a lehetőségeket lássák, ne az akadályokat”

19/05/29 szerda
ujnemzedek.hu
Segíteni a már gyermeket nevelő családoknak, megkönnyíteni a családalapítás előtt álló fiatalok, és a további gyermeket vállaló szülők életét – ezek a legfontosabb céljai a Családvédelmi Akciótervnek.

Július 1-től indul a hétpontos Családvédelmi Akcióterv. Mi a pontos célja?

Két dolgot szeretnénk elérni. Az egyik, hogy segítsünk a már gyermeket nevelő családoknak, ezt célozza például a CSOK, vagy a CSOK-hoz kapcsolódó kölcsön, illetve a nagycsaládos autóvásárlási program. A másik célunk, hogy megkönnyítsük a családalapítás előtt álló fiatalok, vagy a további gyermeket vállaló szülők döntését, életét. Ezek az új lehetőségek hosszútávon a népesedési mutatókra is pozitív hatással lehetnek.

Pár hete tájékoztató filmek és plakátok is népszerűsítik az intézkedéseket…

Igen, az a cél, hogy minél többen tudjanak a támogatásokról. A Családvédelmi Akcióterv miniszterelnöki szintű bejelentése is megerősítette a családvédelem és az intézkedések fontosságát. Ez megalapozta a figyelmet.

Úgy gondolom, nem elég jó intézkedéseket hozni, az is kell, hogy azokat minél többen megismerjék, tájékozatlanság miatt senki ne maradjon le a lehetőségekről.

A Babaváró támogatás a fiatalok életkezdését segíti, a CSOK-kölcsön már igényelhető lesz a használt lakásokra is, tovább mérsékeljük a jelzáloghiteleket és ezzel a lehetőséggel már a kétgyermekes családok is élhetnek, illetve 2,5 millió forint támogatást kapnak a nagycsaládosok a legalább hétszemélyes, új autó vásárlására. Ezek azok az intézkedések, amelyek júliustól lépnek életbe.


Fotó: csalad.hu

Személy szerint Ön mit remél az intézkedésektől?

Bízom benne, hogy a mai fiataloknak könnyebb lesz elkezdeni az önálló életet, mint az én generációmnak és a mi szüleinknek volt annak idején.

Azt szeretnénk, hogy a támogatásoknak köszönhetően már ne az akadályokat lássa maga előtt egy fiatal pár, hanem a lehetőségeket,

és így korábban merjenek belevágni a családalapításba.

Sok fiatalt érdekel, hogy lakásvásárláshoz felhasználható lesz-e önerőként a Babaváró támogatás…

Erre lesz egy ajánlása a Magyar Nemzeti Banknak, de jelentős részben igen.

Arra van szabály, hogy a Babaváró támogatást mennyi idő alatt kell felhasználni, elkölteni?

Nincs,

ha megkapta a házaspár, az már az ő pénze. Arra fordítja, amire és amikor akarja.

Mélyebben is érdekel a téma?
A teljes interjút
ide kattintva olvashatod el.

Forrás: csalad.hu