Miért félünk a bohócoktól? Vigyázz, ott egy!

17/09/13 szerda
ujnemzedek.hu
Stephen King AZ című regényéből készült újabb feldolgozás a múlthéten debütált közönség előtt. Az óriási sikert aratott mozira most jött még egy lapát, ugyanis az American Horror Story sorozat szeptemberben induló évadjának is a bohócok a központi figurái. De, hogy miért rettegünk tőlük oly mértékben, hogy helyet kaptak a legdurvább filmekben is?

Bohóctörténelem

Ha jól visszatekerjük az idő kerekét, láthatjuk, hogy a bohócok régóta jelen vannak az emberiség életében. Gondoljunk csak az udvaribolondokra, akik a nagyurak kifigurázásával próbálták enyhíteni a társadalmi feszültségeket. Természetesen bolondozásuk csak addig tartott, míg a parodizált alany meg nem unta vagy sértőnek nem találta - azért nem volt olyan nagy szólásszabadságuk. Érdekes tény, hogy az ókori Egyiptomban épp úgy jelen voltak a bolondos figurák, mint a közép- és reneszánszkori vásárokon, viszont nem szólnak jegyzetek rémisztő vagy gyilkos bohócokról. 

A jelenséget az 1970-es években tomboló John Wayne Gacy, azaz a „gyilkos bohóc” hozhatta létre. Az álcát öltő sorozatgyilkos mindig a gyerekek születésnapján tűnt fel, és furcsa bohócokat ábrázoló képeket festett. Senki sem tudta, hogy mindeközben férfiakat és fiúkat ölt - összesen 33-at.


John Wayne Gacy egyik festménye.
(Forrás: theconversation)

Képtalálat a következőre: „John Wayne Gacy”
John Wayne Gacy a börtönben és bohócként.
(Forrás: didyouknowfacts)

Miután az eset nyilvánosságra került és a férfit elítélték, valószínűleg sokakban így maradt meg, összekapcsolódva a pszichopata és a bohóc alakja.

A filmvilág is rátett egy lapáttal

Miután ez a történet napvilágot látott, számos filmnek lett alapja a gyilkos bohóc figura. Ilyen például a valós sorozatgyilkos életéből készült film a Gacy, a Stephen King Az című regényéből készült adaptációk és ilyen a nerég új epizóddal jelentkező American Horror Story új évada is. 

 scary clown pennywise it clown new it movie GIF
Forrás: Giphy

Pszichológiai szempontból másképp kell közelítenünk

Frank T. McAndrew, a Knox Főiskola pszichológusa szerint a bohócoktól való félelem nem tulajdonítható egyetlen gyilkosnak. A háttérben más állhat: a kétértelműség. 

McAndrew kutatása során 1341 főt vizsgáltak. A 18 és 77 év közti embertől származó adatokból arra volt kíváncsi, hogy az alanyok a felsorolt 44 külső és belső tulajdonság közül melyeket kötik egy hátborzongató személyhez. A kérdőív második részében 21 különböző foglalkozást kellett értékelniük aszerint, hogy mennyire félelmetesek. A harmadik tesztben két ijesztő hobbit kellett felsorolniuk, végül 15 állításról kellett megállapítaniuk, hogy mennyire jellemzik azok a vérfagyasztó karaktereket.

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek a férfiakat sokkal többször tartják félelmetesnek, az ijesztő és furcsa arcvonásokat pedig legtöbbször a kiszámíthatatlansághoz és a zavarkeltéshez kötik - ilyen például a szokatlan szemkontaktus. A külső jegyek alapján, mint például a kidülledő szemek, a furcsa mosoly, vagy a hosszú ujjak magukban nem rémisztik meg az embereket, hiszen különbözőek vagyunk. De ha ezek a külső jegyek a személy furcsa és félelemetes viselkedésével társulva borzongást keltenek, akkor ezek a külsőségek felerősítik a félelmet. 

Bill Skarsgard épp azt mutatja, hogy is volt az a félelmetes AZ mosoly. Azt is elárulta, hogy az egyik idősebb testvérétől tanulta el a technikát még gyerekként, hogy az öccsét ijesztgesse vele. 

Egy másik kutató, Rami Nader, a Brit-Kolumbiai Egyetem pszichológusa szerint más tényező is állhat a coulrofóbia, vagyis a bohócoktól való beteges félelem mögött. Úgy véli, az arcot eltakaró festék és nagy, piros orr és furcsa jelmez sokakban olyan érzést kelt, hogy az illető el akarja rejteni a valódi személyiségét, valamit titkol és ez is félelmet kelt. 

Stephen King AZ című könyvének legújabb adaptációja múlthéten mutatkozott be a magyar mozikban, de nem csak nálunk, hanem világszerte nézettségi rekordokat döntöget. Krajcáros az egyik legkedveltebb és legfélelmetesebb szereplője a filmnek, aki bohócként jelenik meg áldozatai előtt, és akit Tim Curry után Bill Skarsgard is zseniálisan személyesített meg. Nem is lenne ezzel semmi baj, viszont a mozi sikere kifejezetten árt a bohóc szakmának, akik - egész pontosan a Nemzetközi Bohócszövetség - aggodalmukat fejezték ki a filmmel kapcsolatban:

"Az egész az eredeti Azzal kezdődött, ott ismerhette meg a világ ezt a figurát. Ez egy kitalált sci-fi karakter, nem egy valódi bohóc, és semmi köze a bohóc szakmához. (...) Az emberek iskolai és könyvtári rendezvényeket mondtak le, és ez nagyon sajnálatos. Sajnos a fontos, pozitív üzeneteink nem jutnak el azokhoz, akikhez szeretnénk, hogy eljussanak. A vidámparki kísértetházakban is vannak "orvosok", akik véres láncfűrésszel ijesztgetnek, de az embereknek meg kell érteniük, hogy ezek NEM igazi dokik, hanem emberek, akik egy gonosz karaktert formálnak meg, hogy megrémisszék a látogatókat. Ugyanígy, a gonosz bohócnak öltözött színészek sem valódi bohócok. Ők csak fognak valami ártalmatlant és megrontják, hogy félelmet keltsenek a közönségükben." - mondta Pam Moody, művésznevén Sparky a tűzoltóbohóc, aki gyerekeket készít fel tűzesetek kezelésére játékos módon.

Forrás: National Geographic Magyarországtheconversation, IGN