Megváltoznak a labdarúgás szabályai!

19/05/30 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az IFAB (a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testületének) 2019. március 2-i közgyűlése számos kiegészítést és pontosítást fogadott el a sport szabályait illetően, amelyek 2019. június 1-től kerülnek bevezetésre.

A labdarúgás szabálykönyvét úgy érdemes elképzelnünk, mint amit egyszer megírtak, és többet nem/nagyon minimálisan változtattak rajta. Gondoljunk csak bele mekkora utat járt be, hogy egyáltalán a gólvonal technológiát, vagy a VAR-t (vagyis a videóbírót). Ugyan a VAR még hivatalosan nincs bevezetve, a szabálykönyvön néhány apróbb – és néhány fajsúlyosabb – változtatás most megtörtént.

A játék képének fejlesztése és/vagy a játékoscsere, valamint a kirúgás miatt elvesztegetett idő csökkentésére több olyan szabályt is bevezetnek, amelyek mellett egy kétéves, kísérleti időszak után döntöttek:

  • a lecserélt játékosnak a határolóvonal (oldalvonal, alapvonal stb.) legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret, kivéve, ha a játékvezető engedélyezi, hogy a felezővonalnál tegye ezt meg.
  • A védő csapat javára, a saját büntetőterületükön belül megítélt szabadrúgás és kirúgás esetén a labda akkor kerül játékba, amikor elrúgják és elmozdul. Ezáltal kikerült a szabálykönyvből az a követelmény, miszerint a labdának el kell hagynia a büntetőterületet, mielőtt bármelyik játékos megérintheti.

Fotó: Pixnio

Egy új labdaejtési eljárás is bevezetésre kerül, továbbá mostantól a játékos büntetendő, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

  • keze/karja a váll magassága felett van,
  • a játékos teste természetellenes módon lesz nagyobb,
  • kézzel/karral szerez gólt (akár véletlenül is),
  • a keze/karja segítségével kerül birtokába/irányítása alá a labda (akár véletlenül is) és gólt szerez vagy gólszerzési lehetőséget teremt.

Azonban a fenti esetek kivételével a játékost általában nem kell büntetni, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

  • a labda a saját vagy egy közelben lévő játékos (bármelyik csapatból) testéről pattant le, mivel majdnem lehetetlen kivédeni a labdával történő kontaktust,
  • a játékos elesik és keze/karja a teste és a talaj közt helyezkedik el támaszként.

Egyéb szabályváltozások:

  • amennyiben sárga/piroslappal büntetendő szabálytalanság történik, és a nem vétkes csapat gyors szabadrúgást végez el, ami gólszerzési lehetőséghez vezet, a játékvezető elhalaszthatja az sárga/piroslap felmutatását a következő játékmegszakításig.
  • büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie

Fotó: Pixabay

Több szabálymódosításra kifejezetten azért volt szükség tehát, mert a játék vontatottá vált. A legfontosabb változtatás azonban talán mégis az, hogy

mostantól a játékos nem tudja majd olyan mértékben húzni az időt, mint azt tehette eddig

azzal, hogy percekig sétál a felezővonal felé, hanem azonnal, a legközelebb lévő ponton el kell hagynia a játékteret. Az is örömteli fejlemény továbbá, hogy pontosítottak a kezezés büntetésén, illetve azon is, hogy a kirúgást követően a labdának már nem kell elhagynia a tizenhatos vonalát.

Amennyiben érdekel az összes szabálymódosítás, ide kattintva elérheted őket.

Forrás: MLSZ