Még mindig fél térden az igazi, legalábbis a fiatalok szerint - itt a nagy magyar felmérés a lánykérésről

18/02/13 kedd
ujnemzedek.hu
A legfontosabb, hogy romantikus legyen, de az időzítés és a helyszín sem mindegy. Ennek ellenére van, aki disznóvágáson vág bele - a Valentin-nap viszont szinte senkinek sem jön be mint ideális időpont.

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint – derül ki az Ékszerpalota felméréséből.

„Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lánykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni” – mondta Blaner Attila, az esküvői ékszereket forgalmazó Ékszerpalota vezetője.

Persze a túl nagy meglepetés sem ideális...

Milyennek kell lennie egy lánykérésnek?

Közleményükből kiderül, hogy a válaszadók 46%-a szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie. 36% mondta azt, hogy nincs erre szabály, és mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8%-a szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét. Csekély 3% szerint a család, barátok jelenlétében, utána együtt ünnepelve, bulizva jó egy lánykérés. Ugyancsak 3% válaszolta azt, hogy valamilyen extrém helyzetben kell megtörténnie.

„Meglepő a meghitt lánykérés magas aránya. De talán még ennél is meglepőbb, hogy milyen magas azoknak az aránya, akik szerint nincs szabály a lánykérésre. A hagyományos lánykérés ilyen mértékű visszaszorulása pedig egyenesen megdöbbentő. Azt tudtuk, éreztük, hogy lecsökkent az aránya, de hogy ennyire, azt nem gondoltuk volna” – mondta Balner Attila.

A válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel. Míg a férfiak 6%-a szerint a lánykérés optimális helyszíne valamilyen nyilvános hely – koncert, étterem vagy a nyílt utca –, addig nőknek csak 3%-a választotta ezt.

Le kell-e térdelni a lánykéréshez a férfinak?

Egyértelműen igen! 

A válaszadók 73%-a szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így.

Az életkor növekedésével egyre nő azoknak az aránya, akiknek ez nem olyan fontos. A válaszadók 19%-a szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, csinálja úgy, ahogyan neki tetszik. Mindössze 7% vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A tökéletes időben és helyen

Meglepő, de a Valentin-nap mindössze a válaszadók 1%-a szerint tökéletes időpont a lánykérésre.

A válaszadók 69%-a válaszolta azt, hogy bármilyen nap tökéletes a lánykérésre. Míg 30% valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben, 14 százaléknyian a kapcsolat évfordulóját, 12% a nyaralást, 2% a lány születésnapját és 2% a karácsonyt.

„A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően háromféle lehet: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszínek: a Balaton, a tengerpart, a wellnesshotelek, a kirándulások és a romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen, vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tavak és folyók partja. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, még néha a vécében is. A leggyakrabban a konyhában, a hálószobában az ágyban és a fürdőszobában” – mondta az Blaner Attila.

A túl különleges helyszín hátrányai...

A nagy többség (38%) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után. Azonban elég jelentős (24%) azok aránya is akik 1-2 évet, vagy 4-7 évet (22%) vártak, vagy ha még előtte állnak, akkor várnának az esküvővel.

A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja. Az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik tovább tanulnak, azoknál jó eséllyel később kerül sor lánykérésre. A diplomásoknál 15 százalék azok aránya, akiknél 22 évesen vagy korábban sor került erre, míg az érettségizetteknél 34, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig 37% ugyanez a szám. Azért a diplomások sem feltétlenül várnak az iskola után sokat, 23-25 évesen már 30 százalékuk túl volt a lánykérésen, 26-29 évesen pedig a diplomás válaszadók 36%-a.

Nem minden lánykérés sikerül tökéletesre

A válaszadók 62%-a ítélte tökéletesnek a lánykérését. Majdnem tökéletesnek a férfiak 26%-a érezte a lánykérést, míg a nőknek csak 21%-a. Míg a férfiaknak csak 2,14%-a válaszolta azt, hogy nem így képzelte az élményt, a nőknek 7,5%-a csalódott. Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a saját lánykérésüket: a férfiak 0,58%-a, a nőknek 1,33%-a.

A felmérés legjobb lánykérés történetei

Az Ékszerpalota lánykérési szokásokat vizsgáló felmérésében sokan megosztották a személyes történetüket. Ezek közül következzenek a legérdekesebbek, amelyeket változtatás nélkül, csak a helyesírási hibák javításával közlünk.

A legromantikusabb

„Tengerparton hullócsillagot néztük. Leesett egy csillag, és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, és kivette a gyűrűt… :)”

„… megkértem a páromat, hogy forduljon háttal, dobjon be egy érmét a tóba, és kívánjon egyet. Mire ez megtörtént és megfordult ott térdeltem a gyűrűvel a kezemben. Azóta sem tudom, hogy mit kívánt. :D”

A legcukibb

„…imádom a corgikat. Magyarországon két tenyésztő van, és az egyik kedves tenyésztő közreműködött a lánykérésünkben. Elmentünk hozzájuk az évfordulónkon, és a kutyáknak piros szalag és piros héliumos lufi volt a nyakukban. Mindenki sorba ültetve szépen várt, majd mikor beléptem, annyira megrohamoztak, hogy majdnem felborítottak. Csak kis idő után vettem észre, hogy az egyiknek a nyakában van egy csomag…  Ezt követően pedig minden úgy történt, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Borzasztóan örültem… :)”

A legmeglepőbb

„Éppen veszekedtünk párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt, és kiszállt az autóból, kinyitotta az ajtómat és letérdelt (megkérte a kezem). Hát a meglepetés, az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt. :)”

A legspontánabb

„Tízéves kapcsolat után egy veszekedés végén műanyag csomagolóanyagból hajtogatott gyűrűt az amúgy ötvös, most már férjem. Majd készített is egy igazi lánykérő gyűrűt, térden állós lánykéréssel a 20 hetes terhességi ultrahang napján.”

A legcikibb

„Negatív volt a leánykérés. Egy disznótor nem megfelelő esemény erre.”

„Anyós előkapta a gyűrűs dobozt, mert az ő táskájában volt elrejtve, és hangosan megkérdezte előttünk, hogy ez mi?”

A legvagányabb

„Alvás közben felhúzta az ujjamra a gyűrűt és felírta a rúzsommal a fürdőszoba tükrére a kérdést.”

A leglazább

„Elővette a zsebéből a gyűrűt, és megkérdezte, hogy igényt tartok-e rá????”

A legkockább

„A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor, hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt, letérdelve, gyűrűvel a kezében.”

A legviccesebb

„A férjem rendőrtiszt. Ötödmagával egyenruhában érkeztek, kardokkal. Édesanyám engedte be őket, a családot az udvarra terelték. Rajtam egy szakadt pizsama volt, előző este hosszúra nyúlt apám születésnapi bulija. 

Apám fel se ismerte először a páromat, csak azt látta, a kertet elözönlötték a rendőrök, és mikor öcsém sápadt arccal monda: »Apu, rendőrök jöttek!«, csak annyit felelt: »Fiam, kardokkal. Ez vagy a kivégző osztag, vagy valami más«. 

A párom apám elé állt, és egy hivatalos vezénylési szöveg mintájára kérte meg a kezemet apámtól. Miközben mondta a szöveget, én elegánsan beájultam a sufniba. Öcsém rázott fel, kedves szavakkal »Keljél már fel, hát mit csinálsz?«. Középre állítottak, a négy kísérő kivonta a kardját, és az az alatti kupolában letérdelt a párom. A szeme nagyon csillogott, és elmondta, hogy két nagyon különböző világból jöttünk, de ketten tudnánk egy újat alakítani. Kérdezte hozzámegyek-e, igent mondtam…”

A házasság nem ment ki a divatból

A fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán egy csepeli sajtótájékoztatón, amelyen egy civil szervezet azt ünnepelte, hogy egy éve indította el jegyescsomagját.

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban.

Közölte, több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében - fűzte hozzá.

Az államtitkár a fiatal párokat érintő kormányzati intézkedések közül kiemelte a 2015-ben bevezetett házassági adókedvezményt, amelyre eddig 4,8 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: azóta módosították a havi nettó 5 ezer forintos kedvezményt, így az már két évig jár a fiatal házasoknak. Ez az összesen 120 ezer forintos "nászajándék" a gyermekvállalás idejétől függetlenül jár a házasságkötést követő naptól a pároknak.

Az adókedvezményt a munkáltatójuknál igényelhetik azok a fiatalok, akik közül legalább az egyiknek ez az első házassága - mondta.

Kitért arra, hogy a kormány a családtámogatások mindegyikét megőrzi, illetve tovább bővíti. A cikk itt folytatódik.