Lehet veszélyes életfilozófia a YOLO?

18/05/31 csütörtök
ujnemzedek.hu
A YOLO mozaikszó leginkább az ezredforduló környékén született generáció filozófiája szokott lenni. Ha kibontjuk a betűket a „you only live once” kifejezést kapjuk, ami lefordítva annyit tesz „csak egyszer élsz”. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy érdemes-e felpörgetett tempóban élni és mindent bevállalni annak érdekében, hogy eszerint a jelmondat szerint éljünk.

Forrás: Stocksnap

A milleneumi generációról sokan, sokféleképpen vélekednek. Vannak, akik szerint megrögzött mamahotelesek, lusták, nem szeretnek sokáig egy melóhelyen dolgozni. Mások szerint inkább bevállalósak, kalandvágyóak és nem félnek a saját útjukat megkeresve önállóan megállni a helyüket a világban. Sokan úgy képzelik el a jövőt, hogy saját vállalkozást indítanak, netes véleményvezérek lesznek, utazgatnak és nem szeretnének gyökeret verni sehol. 

Itt jön közbe a YOLO meg az általa képviselt életérzés és gondolkodásmód, miszerint ne birtokolj dolgokat, hanem gyűjts minél több élményt és tapasztalatot. Mivel a fiatalok igényei és a YOLO szellemisége többé kevésbé fedi egymást, így nem meglepő, hogy sok helyen emlegetik úgy a kétezres években született fiatalokat, hogy YOLO-generáció.

Oké, most már tudjuk mit jelent a YOLO, meg azt is, hogy kik érzik magukénak. Na de tényleg káros lehet? 

Az mindenképp pozitív üzenet, hogy ne tárgyakban mérjük a boldogságot, hanem élményekben. A családdal és barátokkal vagy netalán a magunkkal töltött idő is lehet pont annyira király, mint egy új számítógépes játékot játszani egész nap. Vagy egy utazás, amire már régen vágytál tuti, hogy felülírja a kapott ajándéktárgyaid. Szóval az a lényeg, hogy gyűjts élményeket, ez eddig nem is rossz. De azért felmerül bennünk pár kérdés, amit minden embernek le kell tisztáznia magában:

  • Mennyire fakad ez mélyen belőled? 
  • Nem csak egy képnek akarsz megfelelni?
  • Nem megy a mennyiség a minőség rovására?
  • Hogy tudod ezt mind feldolgozni mentálisan? 

Hogy miért? Mert könnyen átcsaphat a dolog a negatív irányba. Vannak, akik túlzásba esnek és azt, hogy "egyszer élünk" kicsit úgy veszik, mintha a felelősséget valaki levette volna a vállukról. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, ha hibázok nem agyalok rajta, hisz minek, csak ez az egy életem van, nincs időm ilyesmin kattogni.

Pedig a folyamatosan pörgetett élményvadászat közben is kell időt szánni magunkra, feldolgozni a pozitív és negatív élményeket is egyaránt. Ha nem állunk meg egy-egy elért cél után kellemesen megpihenni és feldolgozni az átélteket, könnyen léphetünk rá a kiégés útjára! Hiszen tényleg nagy a világ és nap, mint nap felfedezhetünk új dolgokat, de ezeket meg is kell élni. Ha csak felszínesen, sorra készítjük a szelfiket minden állomásunkon, de valójában nem éljük meg a különleges pillanatokat, akkor ezek mellett is kiüresedhetünk. 

Összegzésképp a YOLO nem feltétlenül jelent rosszat sőt, pozitívan tud hatni a személyiségünkre és ki tud szakítani a tárgyias világból, hogy a lelkünk is feltöltődhessen. Csupán meg kell találni az arany középutat, nem sorra ugrani bele a kihívásokban, hiszen ez nem csak fizikailag de mentálisan is felmorzsolhat bennünke.

Forrás: csaladhalolifehack