Kikészít a szorongás? A tudomány segít!

16/12/01 csütörtök
ujnemzedek.hu
Úgy érzed szorongás fog el ha közelebb akarsz kerülni valakihez? Vagy esetleg már sikerült valakivel megismerkedned, de azon parázol, mi fog történni, hogy mi lesz ezután?

Az emberek hajlamosak túl önkritikusak lenni és sokszor emiatt kezdenek szorongani. Sokszor túl sokat agyalunk a jövőn, képesek vagyunk csak azokra a rossz dolgokra fókuszálni, amik esetleg megtörténhetnek, de gyakran esünk abba a hibába is, hogy azt feltételezzük másokról, hogy csak a rosszat látják meg bennünk.

Bizony, vannak akik egy-egy szociális helyzetben, majd szívrohamot kapnak idegesságükben. Pillanatok alatt elkezd izzadni a tenyerük, kipirosodnak, szédülnek, dadognak és szapora levegőbétellel próbálják nyugtatni magukat. A világon minden tizennegyedik embernél képes kialakulni a szorongás és a legérintettebbek a nők és a fiatalok.

Jó hír viszont, hogy a következő tudományos tanácsokkal leküzdhetjük ezt a betegséget! 


forrás: stocksnap

Ne a legrosszabbra fókuszálj! 

 Elcsépelt lehet, de ezt állítják a tudósok is. Az emberek bizonyos helyzetekben képesek csak arra gondolni, hogy a legrosszabb fog velük megtörténni. Elképzelik ezt a szituációt és már előre félnek attól, hogy kínos helyzetbe kerülnek és teljesen leégetik magukat. Ez nem csak mentálisan befolyásol egy embert de testi tüneteket is produkál: az izzadást. 

Ez az állapot nem teszi lehetővé, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból ezért a következőket kell tenni. Ha egy aggasztó gondolat jut eszünkbe ne raktározzuk el. Gondoljunk arra, hogy ebbe a szituációba számos más ember került már és mindenki túlélte. Pár percig összpontosítsunk a légzésünkre. Ha idegesek lettünk vegyünk nagy levegőket és lassan fújjuk ki, közben gondoljunk arra, hogy kiengedtük a rossz gondolatainkat is. Ez a meditatív technika segít ellazulni és megnyugodni. 

Nézz szembe a félelmeiddel! 

Nincs mese, áll bele a szituációkba! Ha félsz az emberek szemébe nézni, bizony az össze ember szemébe bele kell nézned, aki szembe jön vele. A szakértők szerint, minél többször kényszeríted magad azokba a helyzetekbe, amikor félsz, annál több erőt gyűjtesz és egyre bátrabb leszel. Ez sikerül lenyomni a félelmeidet! 

Ne próbáld visszaidézni a beszélgetéseket a fejedben!

Megvan az a szitu, mikor első randi után pörgeted a fejedben a beszélgetéseket, a helyzeteket, azon kattogva, hogy ugye nem rontottál el semmit? Na ezt ne csináld! A kutatók szerint ezzel csak még jobban beforgatod magad és sokkal jobban fogsz parázni egy újabb találkozás esetén.