Imádod a Despacitót? Sokat elárul arról, hogy miként működik az agyad

17/07/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ramones vagy Romantic?

Isteníted a Napalm Death-t, de hülyét kapsz James Blunttól? Kiválóan szórakozol a goára, ugyanakkor Bruno Mars munkássága hidegen hagy? Akkor valószínűleg a haverodnak is megmondod, ha béna a haja.

Ezt egy korábbi kutatás alapján tippeltük meg rólad, amely szerint gyanús, hogy az agyad információfeldolgozási működése alapján a rendszerező (systemizer) kategóriába tartozol, és nem az empatikusba (empathyzer). Feltéve persze, hogy igaz rád az első bekezdés.

A zenei ízlést és az agy különböző működési területeit vizsgáló kutatás legérdekesebb része az, amely azt taglalja, hogy az egyes zenei stílusok rajongói vagy kedvelői milyen más, a zenétől távol álló kategóriákba sorolhatók be nagy bizonyossággal.

Az embereket az előbb említett rendszerező és empatikus kategóriába lehet sorolni azok alapján, hogy a társas érintkezés során miként reagálnak a környezetükből érkező ingerekre.

- Tegnap voltam fordásznál! Hogy tetszik az új frizurám? – kérdezi a borzasztó hajú ember a másik kettőtől.

- Jó lett, kiválóan megy az arcformádhoz, kérlek – hazudja az empatikus, hogy ne bántsa meg a másikat.

- Egy kicsit olyan, mint egy elázott skót juhász – vágja bele a valóságot a képébe a rendszerező.

A tanulmány szerint az empatikusok jobban szeretik a lágyabb, kifinomultabb, egyszerűbb zenéket, a „szép” számokat, a rendszerezők pedig az intenzívebb, sodrósabb, pörgősebb zenékre buknak.

A szofisztikáltabb jazz, a romantikus számok, az andalgós muzsikák, inkább az empatikusok táborában népszerűek, míg a punk, a metál, a gyorsabb elektronikus zene a rendszerezőknél. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki csak lakossági trance-re pörög, ne hazudna a másiknak, hogy ne bántsa meg, természetesen van átfedés az egyes csoportok között.

És most zene. Neked melyik tetszik?