Így legyél jóban magaddal

17/03/23 csütörtök
ujnemzedek.hu
Önmagunk elfogadása és szeretete az első lépés, hogy harmóniában éljünk. Ha nem vagyunk elégedettek önmagunkkal, ha nem szeretjük azt, akik vagyunk, hogy várhatjuk el ezt másoktól? Íme néhány tanács, hogy összebarátkozz önmagaddal, ha épp fasírtban vagytok.

Forrás: Unsplash 

Javíts a belső hangodon

A legtöbb ilyen hang úgy születik bennünk, hogy kapunk egy negatív kritikát: "Ezt nem jól csináltad!" "Ettől többet vártam!". Aztán az ember elkezd azon kattogni, hogy tényleg nem jó abban, amit csinál, megtorpan a feladatai előtt mondván, hogy tényleg nem elég ügyes hozzá. Meg kell tanulni helyén kezelni a kritikát. Ha van alapja és tényleg javíthatunk magunkon, akkor arra kell koncentrálni, hogy legközelebb ne kövessük el újra a kiemelt hibát. Ha viszont nem érezzük jogosnak, ne raktározzuk el magunkban, csak engedjük el. 

Ne akarj tökéletes lenni

Vannak, akik folymatosan a tökéletességre törekednek és bármilyen kis hiba vagy kudarc után képesek hibáztatni és utálni önmagukat. Ne kattogj azon, hogy mi lesz ha nem sikerül, ne agyalj azon, mi lesz ha csak második leszel. Ha folyamatosan arra törekszel, hogy tökéletesen végezd el a feladataid, ebben fogsz elbukni, mivel rágörcsölsz. Ha maximalista vagy foglald lépésekbe vagy listába a céljaidat és valósítsd meg őket lépésenként. Így nem nehezedik rád túl nagy nyomás és mindenre lesz elég időd. 

Dobd el a negatív szűrőt

Ha folyamatosan a negatív dolgokat veszed észre és hangsúlyozod az életedben, egyáltalán nem lesz kedved szeretni magad. Légy tisztában azzal, hogy mindenkinek vannak hibái, de szerethető, jó tulajdonságai is. Ha folyton azt hajtogatod, hogy veled csak rossz dolgok történnek, itt az idő, hogy megtaláld a jó dolgokat is. Írd össze azokat a tulajdonságokat, amiket kedvelsz magadban és keresd meg azt a tevékenységet, amikor ezt kamatoztatni tudod és jól érezheted magad. Töltődj fel jó élményekkel! 

Ne bélyegezd meg magad

Ne adj magadnak neveket, sose hívd magad lúzer Bélának, szerencsétlen Mancinak, de még lusta Lajosnak se. Ne úgy fogjuk fel a negatív történéseket, hogy "Egyest kaptam mert egy lusta voltam tanulni." hanem, hogy "Egyest kaptam, de tanultam belőle, és legközelebb tuti odateszem magam!".

Forrás: Unsplash 

Motiváld magad!

  • Sorold fel minden nap azokat a tulajdonságokat, amiket szeretsz magadban. 
  • Ha valamit jól csináltál, jutalmazd meg magad.
  • Ha sikeresen zárult egy projekt vagy zh időszak, ünnepeld meg magad.
  • Ismételj pozitív mantrákat minden nap.
  • Hallgass pozitív és vidám zenét, vagy szimplán csak a kedvenceidet, ettől a kedved is jobb lesz

(wikihow.com)