Hét héten át sodródott a nyílt óceánon egy 18 éves indonéz halászfiú

18/09/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Aldi Novel Adilang speciális halásztutaját elsodorta egy vihar - kész csoda, hogy élve megúszta a kalandot.

A fiú egy rompongnak nevezett speciális halászmódszerrel dolgozott. Ez azt jelenti, hogy a parttól több mint 100 kilométerre kiépítettek egy speciális, hálókból álló mechanizmust, amihez egy tutajra épített kunyhó csatlakozik. Az egészet pedig az óceán fenekéhez rögzítették horgonyokkal. Aldi munkája az volt, hogy esténként bekapcsolta a világítást, a lámpák pedig a hálóba csalták a halakat, amiket aztán nappal szépen kihalászott. 

Csakhogy egy rendkívül erős vihar leválasztotta a tutajt, és az áramlás, illetve a szél messzire sodorta a fiút. Mivel egyébként rendszeresen kapott utánpótlást, nem volt nála túl sok víz, sem élelem. 

Ahogy teltek a napok, az a kevés élelem is elfogyott - mit tehet ilyenkor egy halász? Hát persze, hogy a nála lévő felszereléssel halászni kezd. A kifogott halakat pedig meg is sütötte: a tutajon álló kunyhót tüzelte el szépen, lassan. Az ivóvizet meg úgy pótolta, hogy a tengervizet ruhájával szűrte meg - így a só nagy részétől sikerült megszabadulnia. 

Annak ellenére, hogy nem volt számára ismeretlen az óceán, az utolsó napokra már nagyon kikészült Aldi: tök komolyan foglalkozott az öngyilkosság gondolatával. Az sem vidította fel, hogy tutajával legalább tíz hajó közelében is elhaladt - de bármit csinált, senki sem vette őt észre. Óriási mázli, hogy a kunyhójában volt egy rádió, amivel végül sikerült jeleket adnia egy hajónak.

Miután kimentették az ekkora már elég rossz bőrben lévő fiút, a hajóval először Japánba ment - mivel ez volt a jármű úti célja. Innen repülővel tért vissza Indonéziába. 

Forrás: boston.com, kiemelt kép: YouTube