Hazudni marhára rossz ötlet, elmondjuk miért

17/11/21 kedd
ujnemzedek.hu
"Mindenki hazudik, a változó csak az, hogy miről" - sokak számára ismerős lehet az idézet, amit legtöbben Dr. House karakteréhez kapcsolunk. Minden pillanatában kedveljük a fickót, ráadásul ez a kis szösszenete tökéletesen illik az emberiségre. Hogy miért? Mert bizony tényleg mindenki hazudik, ráadásul naponta tesszük ezt!

"Nagyon jól áll az új ruhád!"

A legtöbben minden nap kamuzunk: gondoljunk csak olyan átlagos kérdésekre, amikkel a szomszéd, a munkatársaink, az osztálytársaink bombáznak minket: 

  • Ugye látszik, hogy fogytam?
  • Ugye jól áll nekem a zöld szín?
  • Ugye milyen jó lett az új frizurám?

Szinte habozás nélkül vágjuk rájuk, hogy IGEN! 

Szomorú tény, de ezek is hazugságok. Természetesen legtöbbször csak azért füllentjük ezt, hogy megőrizzük a baráti viszonyt, hogy ne sértsünk meg másokat, hogy ne hozzuk őket kellemetlen helyzetbe. Az ilyesfajta hazugság még megbocsátható.

De mi van akkor, ha notórius hazudozóvá válik? 

Aki kényszeres hazudozó, az nem direkt hazudik vagy talál ki sztorikat. Aki ilyen "magas fokon hazudik", nem él álomvilágban, teljesen elhiszi, amit ő mond másoknak. Nem tudatosan teszi mindezt, nem direkt akar megtéveszteni másokat, hiszen ő is elhiszi az egészet. Ennek a betegségnek a hivatalos neve a konfabuláció, vagyis a téves emlékezés. Ez azt jelenti, hogy amikor az adott illető fantáziája akarja elmeséli az emlékeit, nem tudja megtenni, hiszen emlékezete folyamatosan megtéveszti őt. Erről többet itt olvashatsz. 

Pár dolog, ami eltántorít a kamuzástól

Persze legtöbben nem vagyunk kóros hazudozók, mégsem tudjuk elkerülni. Hogy mivel tartóztathatod vissza magad, ha egy ilyen helyzetbe kerülnél? A következő hét pont segít emlékeztetni arra, hogy milyen káros következményei vannak a hazudozásnak. Feltéve, ha ez magadtól nem jutna eszedbe!

1. Nem fogsz emlékezni pontosan, mit hazudtál korábban, hiszen meg sem történt. A lebukás kardja pedig ott fog lebegni a fejed felett, Damoklész meg röhög. 

2. Elveszted az emberek bizalmát. Vannak, akik, ha csak egyszer is hazugságon kapnak, többet nem bíznak benned. Főleg, ha többször is lebuksz. Elég ciki, nem?

3. Ebből egyenesen következik a rossz hírnév. Ezután már senki nem fog hinni neked, sőt lehet, hogy másoknak is elmesélik, hogy te már hazudtál és nem biztos, hogy ettől megbízható vagy!

4. A sorozatos hazugság függővé tesz. Behúz egy olyan hazugságspirálba, ahonnan elég nehéz kievickélni. Főleg, ha magadról vagy az életedről hazudtál - mit fognak szólni az emberek, ha kiderülnek a kamuk az életedről? 

5. A jogi esetekben a legnagyobb butaság a hazugság, hiszen, ha ez kiderül, még meg is büntethetnek. 

6. A kapcsolatok szétszakítója a hazugság. A legtöbb ember becsapva és elárulva érzi magát, ha hazudnak nekik .Sőt, bizalmatlanabbá is válhatnak az embertársaikkal szemben, pecsétet nyomhat a további kapcsolataikra. Ugye nem akarsz te sem szándékosan megbántani olyan embereket akiket szeretsz? 

7. Romló önbecsülés. Ha mások rossz véleménnyel vannak rólad, az rád is hat, méghozzá negatívan. Te sem fogod magadat tisztelni, nem fogsz hinni magadban, ezzel gátolod a céljaid elérését.