Halláskárosodást okoz a fejhallgató?

18/05/16 szerda
ujnemzedek.hu
A többség reggel a tömegközlekedési eszközökre már úgy lép fel, hogy szól valami a fülében. De közöttük sokan töltik munkaidejüket is azzal, hogy podcastokat vagy Spotify listájukat hallgatják. Adódik a kérdés: mennyire káros ez számunkra?

2015-ben hívta fel először a WHO a figyelmet arra, hogy az egyre népzerűbb fül és fejhallgatók közrejátszanak a fiatalkori halláskárosodás kialakulásában. Akkor még ötből egy gyereknél lépett fel hallászavar, ez a szám azóta 30 százalékkal emelkedett. Természetesen a különböző fülhallgatók önmagukban nem okoznak egészségügyi problémákat, a maximumon hallgatott zene annál inkább. Felmérések igazolták, hogy, ha sokáig hallgatunk zenét magas hangerőn, az súlyos károkat okozhat a hallóidegeinkben. 

Milyen a túl hangos? A WHO szerint a több mint 85 decibelt meghaladó zajszint nyolcórás időtartam alatt veszélyes lehet, a 100 decibelt meghaladó zajszintet pedig egyáltalán nem szabad 15 percnél tovább hallgatni.

Pár példa viszonyításképp: 

  • A 80 dB-t elérő zajok közé tartozik a turmixgép vagy a 15 méterre elhaladó tehervonat hangja. 
  • A 100 dB-es hangok közé tartozik a motorkerékpár, a mezőgazdasági traktor hangja. 

Fontos kiemelni, hogy a fülhallgatóval elérhető maximális hangerő egy MP3 lejátszón vagy telón elérheti a 105 decibel értéket is.

train station railway passengers people waiting travel trip standing alone mobile phone gadget music sound headphones ear buds
Forrás: Stocksnap

Most pedig egy kis tudományos háttér, hogy megértsük a dolgot:

A külső fül vezeti el a hangokat a dobhártyánkig, ami az észlelt hangok hatására rezegni kezd. A következő állomás a középfülben lévő hallócsatornák, kalapács, üllő és kengyel - ezek együtt továbbatják a rezgést a belső fül felé. Ezután a csiga szőrtestei - amiben egyenként 25 ezer idegszál van - elektromos jelekké alakítják a rezgést. 

A túl sokáig hangosan hallgatott zene károsírja az idegszálakat a fülben

Ilyen esetben megszűnik a kapcsolat az agy és a külvilágból érkező hangok között. Ha néhány idegszál elhal, az nem befolyásolja a hallásunkat, nem is vesszük észre. De ahogy egyre több idegszál pusztul el annál észrevehetőbbek lesznek a tünetek. Egyre szűkebb spektrumban észleljük a hangokat, míg végül a teljes süketséget is elérhetjük. 

A University of Leicester kutatói, megállapították, hogy a fül- és fejhallgatók akkora zajt képesek kelteni, mint a sugárhajtóművek. A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányból kiderül, hogy a 110 decibel feletti hangerő károsítja az elektromos jeleket a fülből az agyba szállító idegsejtek mielinhüvelyét. Mivel a mielinhüvely kulcsszerepet ad az információk átadásában, ha megsérül, a fülből küldött jelek egyáltalán nem, vagy csak részben jutnak el az agyba. Mindez azt bizonyítja, hogy a halláskárosodásnak sejtszintű okai is lehetnek. Érdekes tény az is, hogy a kutatók szerint bizonyos esetekben az idegsejtek három hónap alatt képesek regenerálódni. Persze erre nem szabad hagyatkozni, inkább be kell tartani a szabályokat! 

Na de milyen szabályokról is van szó?

  • Ne hallgasd maximumon a zenét!
  • Állítsd be a "tiltott hangerőt" a telefonodon -  a legtöbb zenelejátszó már figyelmeztet is, ha túl hangosan pörgeted a zenéd. 
  • Tarts szünetet zenehallgatás közben!

Forrás: Vitalitas Magazin, Tonic