Ezért nem jó ötlet a Balatonba pisilni

18/09/12 szerda
ujnemzedek.hu
A limnológiai intézet munkatársai rendszeresen vizsgálják a Balaton vizét kapcsolatban, hogy folyamatosan nyomon kövessék a magyar tenger állapotát. Legtöbbször antidepresszáns és epilepszia elleni hatóanyagokat tudnak kimutatni a vízből.

Pirger Zsolt, az intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője elmondta, hogy a mintákat több helyről gyűjtik be: a Balaton északi és déli partjánál, Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről vettek vízmintát. 

A vizsgált minták azt mutatták, hogy a legtöbb helyen az antidepresszáns és epilepszia elleni hatóanyagok vannak jelen. Ennek az az oka, hogy ezeknek a készítményeknek a kémiai szerkezete nagyon stabil, és ezért a hatóanyag-molekulák nehezen bomlanak el a természetben. 


Pixabay

A kutatók 137 hatóanyagot vizsgáltak. Ebből a 137-ből 68 mindegyik gyűjtőponton előfordul. Ezeket - a különböző biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyagcsoportba lehet sorolni. A leggyakrabban az antidepresszáns és epilepszia elleni hatóanyagokat mutattak ki. Nem csak azért, mert ezeknek a hatóanyagoknak rendkívül stabil a szerkezete, így a nagy részük áthalad az emberi szervezeted, és a természetben is csak sok idő után bomlanak le. A másik ot, hogy ezeknek a tablettáknak a hatóanyagtartalma is átlagon felüli. Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből. De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széleskörű a felhasználása és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon - magyarázta Priger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője

"Elsősorban azért végezzük ezeket a felméréseket, mert a Balaton ökológiai állapotát vizsgáljuk. Ahhoz pedig, hogy tudjuk, milyen külső hatások érik a vízben ökoszisztémát alkotó élőlényeket, ismernünk kell, hogyan fordulnak elő az emberi eredetű gyógyszermaradványok a tóban, illetve folyókban" - fejtette ki Pirger Zsolt a Sonline hírportálnak.