Ezért nem a legjobb ötlet húsvétra élő nyuszit venni

17/04/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Minden ünnep mellé állítható egy, magával az eseménnyel első blikkre alig rokon témakör. Ilyen a szilveszteri szemetelés, az örök karácsonyfa-probléma – húsvétkor pedig a felelős állattartás. Azaz az, hogy miért nem szabad felelőtlenül nyuszit kikönyörögni anyuéktól.

A nyuszi aranyos, kedves, jámbor jószág, simogatásra puhul. A legtöbbjük szelíd, emberhez szoktatni igen könnyű. Ugyanakkor törékeny állat – szóval mielőtt elcsábulnál, érdemes feltenned magadnak a kérdést: mi lesz vele húsvét után?

Ez lesz

A nyúl a legtöbb háziállathoz hasonlóan nem felhúzós, nem elemmel megy, sőt a sarokban sem lehet leparkolni. Ha a házatok nem kertes, ahhoz, hogy a nyuszid jól érezze magát a lakásban szükséged lesz egy szökésmentesített, tágas ketrecre. A nyúlketrecek legtöbbjét nem kanárikra tervezték, így a méretük meglehetősen nagy. Ráadásul nem is tehető akárhová: a lényeg, hogy a nyuszid biztonságban érezze magát (mondjuk el legyen szeparálva a macskától), ne legyen huzatban, ne legyen túl meleg, túl hideg a lakrésze. És az sem hátrány, ha nem apa perzsaszőnyegére kerül: a nyúl ugyanis koszol. Sőt, rág: ha szabadon engeded, és nem figyelsz oda rá, nagyjából mindent, a vezetékektől kezdve a falikárpiton át a bútorokig.

A nyulat ráadásul etetni kell

Úgy hat-nyolc évig: egy átlag nyuszi élettartama ennyi. Ez idő alatt te kijársz egy sulit, leérettségizel, kirándulni mész a haverokkal. A nyúl meg marad. Pedig fontos, hogy legyen előtte mindig friss ivóvíz, hogy friss szénát kapjon, nyúltápot, sárgarépát, petrezselymet, káposzta-, karalábé- és salátalevelet. És ugye az sem mindegy, miben ül – a ketrece folyamatos almozást igényel.

Rengeteg apró dolgot kell megfontolni tehát - ha nem akarsz a szülőktől különböző „Én megmondtamokat” és „Látod, mi lett a végét” kapni, jobb, ha kétszer is átrágod magad a kérdésen.