Ez a három hatás befolyásolja a fiatal generáció életét

19/01/17 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Y és Z generációkat három nagyobb behatás érintette az elmúlt évtizedekben, amelyek hosszú távon kihatnak a mindennapi életükre. A rendszerváltás, a globalizáció és az újabb információs trendek egészen új kihívásokat tartogatnak a fiatalok számára.

A rendszerváltás gazdasági hatását még érzi a mai fiatal generáció 

A hazai rendszerváltás, melynek bár politikai eredményeire szoktunk inkább emlékezni, jelentős gazdasági hatásokkal járt. Megszűnt az erőltetett teljes foglalkoztatottság, ahogy a gazdasági szempontból nem hatékony állami vállalatok is. Magyar emberek ezrei szorultak ki a munkaerőpiacról, ami a fiatalokra hatványozottan igaz volt.

A hatás nem maradt el, a felmérések szerint az ifjúság helyzete jelentősen megváltozott. Főleg a biztonságérzet csökkent le drasztikus mértékben, borús jövőképet festve az újabb nemzedékek elé. Bár a munkaerőpiac jelentősen megváltozott, a 2016-os mérések már jobb eredményeket mutattak. Ettől függetlenül az új nemzedék még mindig hiányolja a kiszámíthatóságot, és az általános anyagi biztonság érzését.

A magyar fiatalok is a nyugati trendeket követik

A globalizáció által a magyar ifjúságot is elérték a fogyasztói trendek, a kapitalista világlátás. Az úgynevezett posztmodern médiakörnyezet hatására a fiatalok közvetlenül értesülnek a legfrissebb divatokról, és azonnal alkalmazkodnak is hozzájuk. Nyugati-típusú világmárkák, trendek, igények jelennek meg az ifjúság körében, azonban az eltérő anyagi helyzetből fakadóan a lehetőségek eltérnek. Ez viszont nem akadálya azon globális sztenderdeknek, amelyek az ifjúsági kultúrát meghatározzák. A hazai fiatalok igényei mára egyértelműen a nyugati minták szerint épülnek ki.

A „képernyőnemzedék” és a digitális világ 

Az Y és Z generáció egész életét meghatározza a digitális kultúra. Elsősorban az internet szerepe értékelődött fel az elmúlt évek során, az úgynevezett „képernyőnemzedék” 88 százaléka napi szinten használja az internetet, illetve 65 százalékuk fő szabadidős tevékenysége is az online térhez kapcsolódik. Ez az arány 2012-höz képest 16 százalékponttal emelkedett, ami világosan mutatja, hogy a digitális világ beszippantja a fiatalokat.

Lehet-e előnyt kovácsolni a megváltozott életkörülményekből?

Mindhárom behatás radikálisan meghatározza az elmúlt évtizedek fiataljainak életét, újabb lehetőségeket, de kihívásokat is tartogatva számukra. A folyamatok ellen valószínűleg nem lehet, de talán nem is kell tenni. Ezért a fontos kérdés inkább az, hogy milyen mértékig tudjuk a megváltozott körülményeket hasznunkra fordítani, hatásaikat az ifjúság előnyére váltani.