Békés módszerrel szereld le az idegesítő szobatársad

17/04/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Idegesít a szobatársad? Vagy épp te kergeted az őrületbe? A megoldás pedig ott lapul mindenki zsebében: türelem és megfelelő kommunikáció a kulcsa mindennek. Mutatjuk.

A szobatársad tudja, hogy valami nem stimmel veletek? 

Sokszor csak halmozzuk magunkban azokat a dolgokat, amik miatt megsértődünk aztán, mint egy lufi kidurranunk és rázúdítunk mindent a másikra. Erre az a megoldás, hogy bár nem feltétlen kell eljátszani a drámakirálynőt, de mondjuk el ha megbántva érezzük magunkat. Ha nincs meg az egyenes kommunikáció, folyton hasonló helyzetekbe ütközünk majd. Nyilván ehhez nekünk is el kell fogadni az esetleges kritikát a viselkedésünkről, de két értelmes, felnőtt ember ezt tudja kezelni. 

Egyértelműen vázold fel a problémád!

Ülj le és akár írd össze egy lapra, hogy mitől érzed rosszul ebben a helyzetben. Próbáld meg megfogalmazni, mitől vagy a frusztrált és min kellene változtatni, hogy gördülékenyebb legyen az együttélés.

 mfw roommate vadadler GIF
Forrás: Giphy

Mondd el a véleményed de hallgasd meg őt is!

Megvan a listád és az is, hogy mire hívod majd fel a figyelmét, de vigyázz arra, hogy tálalod a dolgot. Ne kezd támadó hangnemben és ne vond kérdőre, csak mondd el, hogy beszélnetek kell néhány megoldandó feladatról. Bármennyire is kitörne belőled a feszültség, maradj higgadt, hisz ha azt veszi ki a szavaidból, hogy rágalmazod vagy támadod, ő vissza fog támadni szimpla védekezésből. 

Bármilyen nehéz is, hallgasd végig, hisz lehet épp a te egyik kellemetlen szokásodra hívja majd fel a figyelmed. Mivel neked is lehetnek rossz tulajdonságaid, érdemes figyelmesen végighallgatni és megfogadni, hogy te is ugyan úgy változtatni fogsz magadon.

A megbeszélés után hagyj neki időt és magadnak is!

Mivel a legrosszabb tulajdonságainkat csak nagyon lassan vetkőzzük le, így ne várd azt, hogy két nap múlva már nem a szennyestartó mellé fogja dobni a holmijait. Elégedj meg az apró lépésekkel is, mondjuk, hogy leveszi a cipőjét és halkan lopakodik be a lakásba, hogy ne ébresszen fel téged. Adj pozitív visszajelzést: mivel minden ember számára fontos a pozitív megerősítés, köszönd meg, hogy elpakolt maga után a vacsoránál vagy ha épp elmosogatott, ez fontos a pozitív légkör megteremtése miatt is.

Nem változik semmi?

Előfordulhat, hogy a beszélgetés után sem változik meg semmi, sőt még rosszabb lesz minden, mint volt. Ilyenkor érdemes felkeresni a kollégiumi vezetőt, akitől segítséget lehet kérni. Ha nincs más megoldás akkor valakinek el kell költözni, érdemes előre gondolkodni és körbekérdezni, hogy van üres hely, kihez tudnál becsatlakozni. Ha végképp nincsenek jó kilátásaid, még az albérlet is lehet egy opció, amit mindenképp haverokkal, barátokkal érdemes kibérelni, hisz így a leggazdaságosabb. 

 

Forrás: thoughtco.com