Bakfitty! A pszichológia szerint megéri olyannal barátkozni, aki sokat káromkodik

17/10/25 szerda
ujnemzedek.hu
Azt a hét- meg a nyolcát!

A szokást már gyerekkorban próbálják elnyomni a szülők és a tanárok is, de a legkitartóbbak felnőttkorban is masszívan káromkodnak. Sokan hiszik, hogy a káromkodók ostobábbak, butábbak, műveletlenebbek, mint azok, akik még azt sem mondják, hogy a macska rúgja meg, de most aztán koppantak!

Friss kutatások szerint a káromkodók sokkal okosabbak, mint a bélyeget rájuk sütők azt először gondolnák. A Marist College és a Massachusetts College of Liberal Arts pszichológusai az adataik alapján azt is közölték, hogy a legtöbb esetben a káromkodás nincs összefüggésben a szókincs gazdagságával, azaz nem azért használnak csúnya szavakat a káromkodók, mert más nem jut eszükbe. Sőt, azok, akik sok tabu szót használnak, más szövegalkotási folyamatokban is jónak bizonyulnak.

És ami még ennék is fontosabb, hogy a káromkodók őszintébbek! Ezt egy Facebookon elvégzett kutatással támasztották alá, amely során a posztok szövegét és annak igazságtartalmát vizsgálták. Bármennyire is fájhat sokaknak, a káromkodók kommunikációja sokkal közelebb állt a valósághoz arányaiban, mint azoké, akik nem használtak csúnya szavakat.

Szóval, ha a barátod sokat káromkodik, örülj neki, valószínűleg őszintébb veled, mint azok, akik vigyáznak a szájukra!

Tudtad, hogy a barátaid fele nem is a barátod?

A hiánypótló barátságügyi kutatást az MIT (a világ egyik legjobb egyeteme) kutatói végezték el, közel száz 23 és 38 éves alanyon. A résztvevők 94 százaléka azt gondolta az általa megjelölt személyekről, hogy a barátságuk kölcsönös, mindössze 53 százalékban bizonyult ez igaznak. Azaz egy nagyon kis csoport tudta csak, hogy a barátsága viszonzatlan, míg igen sokan úgy hitték, a barátságuk viszonzott. Ha úgy gondolod, hogy ez a kutatás kevés neked, hogy meggyőzön nézd meg itt, mire jutottak mások, amikor a barátság kérdéskörét kapirgálták meg.