Az online társkeresést is tanulni kell

19/01/22 kedd
ujnemzedek.hu
Bár a netes társkeresés sokaknak segített már megtalálni szerelmüket, esetleg házastársukat, a legtöbb kutatás mégis inkább arra igyekszik rávilágítani, hogy a feladott hirdetések legtöbbször nem tükrözik a valóságot. Pont ezért ezt is meg kellene tanulni okosan használni és ügyelni arra, hogy ne csapjuk be a másik felet.

Az online társkereső oldalak számos potenciális partnert vonultatnak fel számunkra. Különböző szempontok alapján szűrhetünk az esélyesek között: kor, nem, lakhely – de legtöbben inkább a szemükre hagyatkoznak és a megadott fotók alapján állítják össze a „befutók” listáját.

Amikor több jelölt közül választhatunk, végleges döntésünket különböző módon hozhatjuk meg.  

  1. Választhatjuk azt, hogy a társkereső oldalak szűrésére hallgatunk, azoknak a profilját böngésszük át, akiket az oldal nekünk kínál fel, ellentétben azzal, mint amikor személyesen találkozunk valakivel és az adott kölcsönhatásokra alapozunk.

  2. Választhatunk randipartnert úgy is, hogy mi keressük ki a számtalan profilból, hogy ki tetszik és kivel akarunk találkozni, így egy kevésbé kognitív döntéshozatali stratégiát alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy nem megismerés alapján döntünk, hanem az alapján, hogy valaki jól nézett ki egy fotón. Ennek hátulütője az, hogy olyan szempontok alapján értékeljük a jelölteket, amelyek nem garantálják, hogy kapcsolat alakulhat ki a randink után, hiszen úgy találkozunk valakivel, hogy egyáltalán nem tudjuk: szimpatikus lesz-e vagy sem.

Azok számára, akik mégis kitartanak az online társkeresőknél, érdemes a következő tanácsokat megfogadniuk:

Korlátozd az esélyesek számát

Nincs is kiábrándítóbb, mikor valaki 6-7 embernek írogat – nem beszélve arról, ha eltéveszti a beszélgetőpartner nevét. Korlátozd le a lehetséges jelöltek számát 2-3 emberre, ebből már úgy is érezni fogod, hogy ki az, akivel könnyebb a beszélgetés, ki az, aki megnevettet, akivel tényleg jó kommunikálni. Akikkel nem kerülsz egy hullámhosszra, azokat engedd el, zárd le a beszélgetést, mondd el, hogy azt érzed ennek semmi jövője nincs. Ne tűnj el, ne hozd kellemetlen helyzetbe a másikat, van ilyen, hogy valakik nem passzolnak egymáshoz, de mindig tartsd tiszteletben a másik felet!


Fotó: Stocksnap

Ne értékelj pontrendszerben

Ne kezd el sorrendbe állítani a jelölteket, nem tárgyakkal kommunikálsz, hanem emberekkel. Arra fókuszál, hogy egy-egy beszélgetés mit ad neked: jól érzed magad vagy sem? Ki az, aki felkeltette a kíváncsiságod? Ne hívj el mindenkit randizni, és ne is mondj igent minden meghívásra. Akivel nem érzed az összhangot, nem fog működni a dolog. Akivel viszont jól ki tudsz jönni és érdekel is, azzal találkozz személyesen, hiszen így dől majd el, hogy tényleg megvan-e a kémia. A randi nagyon fontos egy kapcsolat kialakulásában, hiszen kibukhatnak olyan dolgok egy-egy beszélgetés során, amik kellemetlenek vagy nem tetszenek – ezeken jobb most túlesni és nem akkor szembesülni velük, mikor már nyakig vagy a kapcsolatban.

A profilod legyen valósághű

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem magukról tesznek ki képet, elferdítik a valóságot az életükről és a személyiségükről is. Semmi értelme kamuzni, ha randira kerül a sor úgy is kiderül, hogy nem úgy nézel ki, ahogy a képeken és egy marha nagy csalódás lesz a másik félnek. Tényleg mínuszból akarsz indítani annál a személynél, aki megtetszett neked? Inkább mesélj egy kicsit magadról a bemutatkozóban: imádod a filmeket? Inkább otthon kuckózós vagy? Társaság közepe vagy, akit nehéz felülmúlni, ha elemedben vagy? Írj olyan dolgokat, amik valóban te vagy. Ne fess le magadról tökéletes képet, hiszen senki sem az.


Fotó: Stocksnap

Összességében elmondható: Mindent megteszünk, hogy randizzunk, még hazudni is képesek vagyunk

Nagyon sokan vannak mostanában, akik azért hagyják el a Tindert és a többi online társkeresőt, mert annyi kamuba futottak már bele, hogy nem bírják tovább. A távozók 20%-a a hamis fotók miatt, 12%-a kapcsolati elvárások miatt, 11%-a a megtévesztő kapcsolati státusz miatt lépett le. És azt tudtad, hogy az online társkeresők 57%-a vallotta be, hogy kamuzik magáról? Korábbi cikkünkben erről is írtunk, ide kattintva olvashatod is. Apropó Tinder! Arról is írtunk már, hogy védekezz a Tinder-ragadozók ellen, ide kattintva olvashatod cikkünk.  

 

Forrás: psychologytoday.com