A Z generációnál nincs magányosabb

18/07/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ezt a szomorú eredményt hozta egy friss amerikai kutatás, amely szerint a magány pont olyan káros az egészségre, mintha valaki naponta 15 cigit szívna el. 

A kutatást a Cigna egészségbiztosító megbízásából, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) úgynevezett magányossági skálájára alapozva végezte az Ipsos közvéleménykutató. A nagyszabású felmérés során 20 ezer amerikait megkérdezésével arról próbáltak képet kapni a kérdőívek alapján, hogy az emberek mennyire magányosak, illetve mennyire érzik annak magukat. 

Az eredmények alapján:

- az amerikaiak 46 százaléka időnként vagy állandóan magányosnak érzi magát
- 27 százalékuk csak ritkán, vagy sosem érzi, hogy lenne bárki is, aki megérti őt
- 43 százalékuk felszínesnek érzi az emberi kapcsolatait
- ugyanennyien érzik úgy, hogy magányosabbak, mint mások
- 20 százalékuk ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy bizalmas, közeli kapcsolatban lenne valakivel
- 18 százalékuknak nincs olyan barátja, bizalmasa vagy ismerőse, akivel meg tudná beszélni a problémáit
- 53 százalékuknak vannak valódi, tartalmas személyes kapcsolataik (ez megmutatkozhat például egy hosszú, elmélyült beszélgetésben egy baráttal vagy egy családtaggal, vagy abban, ha nap mint nap van egy időszak, amit kifejezetten egymásnak szentelnek a családtagok)


Fotó: Joshua Earle, Unsplash

Az UCLA magányossági skálája alapján kiszámolták az egyes társadalmi rétegek, korcsoportok magányossági pontszámát is - ez minél magasabb, annál magányosabb az illető. 

A kutatás megmutatta, hogy magasan a Z generáció a legmagányosabb az amerikai társadalomban: az ő pontszámuk 48 lett, míg a 72 éven felüliek körében ez csak 39.

A magányossági skála 20 és 80 pont között mozog, az amerikai népesség átlaga 44. Ennek fényében is magas a Z generációsok 48-as pontszáma, főleg, hogy a magány nagyon káros lehet nem csak a lelki, de a testi egészségre is. 

Az eredmények szerint a tartós magány éppen annyival növeli a halálozás kockázatát, mintha valaki 15 szál cigit szívna el naponta. 

És ezt vajon hogy számolták ki? Hát úgy, hogy a magány növeli a stresszt, a stressz egyik következménye pedig, hogy a testben megnő a krónikus gyulladás valószínűsége - ez pedig felér(het) napi 15 szál cigivel. 

Még egy érdekes dolgot feltárt a Cigna kutatása: a közösségimédia-használat az adatok alapján nem függ össze azzal, hogy az illető mennyire magányos. 

Azoknál, akik nagyon intenzíven használják a közösségi médiát, 43,5-ös, míg a közösségi médiát egyáltalán nem használóknál 41,7-es pontszám jött ki, vagyis alig van különbség. 

Az eredmények alapján azt is megállapíthatjuk (újra), hogy az ember bizony társas lény. Hiszen azokra, akiknek állandó, jól működő és nem csak felszínes személyes kapcsolataik vannak, jó a mentális és fizikai egészségi állapotuk, egyensúlyban van a napirendjük, dolgoznak és jó kapcsolatot alakítanak ki a kollégáikkal, sokkal kevésbé jellemző, hogy magányosak lennének - ezt is kimutatta a felmérés. 

Forrás: USA Today