A net és a közösségi média kifejezetten pozitív hatással lehet a fiatalokra

18/07/09 hétfő
ujnemzedek.hu
A 9-10 évesekre kedvezően hat az online jelenlét egy friss tanulmány szerint. Feltéve, ha nem viszik túlzásba.

A tulsai Laureate Institute for Brain Research kutatói 4500 fiatal online tevékenységét vizsgálták: mennyi időt töltenek képernyő előtt, milyen típusú médiumot használnak, illetve mindez hogyan hat az egészségükre és a családi kapcsolataikra.

A tudósok is meglepődtek, amikor kiderült,hogy azoknál a 9-10 éves gyerekeknél, akik aktívan használják a közösségi médiát, az átlagosnál kevesebb családi konfliktust és nagyobb fizikai aktivitást találtak. 

Főleg azért érdekes ez az eredmény, mert a média az elmúlt években inkább a net és a közösségi oldalak függőségre hajlamosító hatását hangsúlyozta, és a különféle kutatási eredmények is inkább ezt erősítették. Mint például ez az év eleji kutatás, amelyből az is kiderült, hogy ez nem csak a fiatalok problémája: a magyarok többsége egy órát sem bír ki anélkül, hogy rálessen a mobiljára. De egy hazai kutatás is azt erősítette meg, hogy a magyar fiatalok 4,5%-a a veszélyeztetett csoportba tartozik, vagyis ők nagyon intenzíven használják a közösségi oldalakat, emiatt alacsony az önértékelésük és depressziósak.

De akkor mi lehet az oka a mostani kutatás eredményének, vagyis hogy a 9-10 évesek egy részének életét mintha előnyösen befolyásolná a közösségi média használata? Martin Paulus, a kutatás vezetője egyelőre csak tippel. Szerinte elképzelhető, hogy a gyerekek a közösségi oldalak révén többet kommunikálnak egymással, esetleg több "offline" programot is szerveznek. Ez pedig határozottan közösségépítő, ami ebben a korban igen fontos. A valódi okok feltérképezéséhez ugyanakkor további kutatásokra lesz szükség a tudósok szerint.

Persze azt a kutatás készítői sem tagadták, hogy azoknál a 9-10 éveseknél, akik túlságosan rácuppantak a netre, a tévére vagy a videojátékokra, már sokkal jobban érvényesülnek a negatív hatások - főleg a családi veszekedések és a nyugtalan alvás gyakoribb náluk.

Forrás: medicaldaily.com, Képek: Pixabay

Kiemelt kép: Elijah O'Donell on Unsplash