A csapda, hogy utólag látod csak, mit vesz el az alkohol

16/09/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mit cipel magával egy alkoholista családból származó gyerek? Mik a szülők alkoholfogyasztási szokásainak a következményei? És akinek ittak a szülei, abból is alkoholista lesz? Tehet egyáltalán valamit az ilyen helyzetben létező fiatal? Az Anonim Alkoholisták egyik tagjával beszélgettünk – az ő történetében talán te is magadra ismerhetsz. És ha ez megtörténik, ne habozz segítséget kérni!

(Memó: nehéz témáról van szó, amely alá elkél a filmzene – mi pedig ennek az elindítását javasoljuk - Burning man, Tycho.)

Zoltán már a beszélgetés elején kifejti: 1. Az Anonim Alkoholisták hagyományai szerint neki felismerhetetlennek kell maradnia, 2. ez vonatkozik arra is, hogy a következő mondatok és gondolatok az ő, és csakis az ő tapasztalatait jelentik – az AA közösségének nincs önálló véleménye külső ügyekről, elsődleges céljuk, hogy ők maguk és a szervezet életében részt vevők józanodjanak, és hogy segítsék mások józanodását. 

Zoltán megkér, hogy „józan alkoholistaként” hivatkozzunk rá. Nem győzi hangsúlyozni, ez az ő története, és senki másé – viszont vannak benne jellemző jelek, olyan üzenetek, amelyekre igenis oda kell figyelni, és ha ezeket tapasztalod magadon, érdemes segítséget kérni egy szakembertől.

És utána elkezdi.

„Apám, anyám alkoholista volt. Bár talán jobb, ha a végéről kezdem, és akkor nyilvánvaló lesz, miért lutri ez kicsit: mert az öcsém ennek ellenére sem nyúlt soha a pohár után. Ő másik megoldási módszerhez folyamodott: kivonta magát, a fennhéjázást, a pökhendiséget vette fel páncélnak. Miért fontos ezt elmondanom? Nos, azért, mert végülis tök mindegy, hogy a gőghöz, a fennhéjázáshoz, vagy az alkoholhoz menekülünk, az eredmény ugyanaz: elszeparáljuk magunkat a többi embertől.”

Memó: a kutatások szerint az ártalmatlan illetve az egészségre káros italfogyasztás határértéke napi