A barátok kiválasztásában rejtőzne a boldogság kulcsa?

17/11/10 péntek
ujnemzedek.hu
A megfelelő barátok kiválasztása a boldogság kulcsa - véli egy kutató. Elmélete szerint a barátságcsoportok "szinkronizálják" agyhullámaikat, ezáltal boldogabbnak érzik magukat, teljesebb életet tudnak élni.

Moran Cerf, a Northwestern Egyetemen professzora legújabb kutatásában a baráti kapcsolatokat vizsgálta. Röviden összefoglalnánk, hogy mire jutott:

  • Nagyon meg kell válogatni, hogy kivel töltjük az időnket

  • Agyhullámaink szinkronizálódnak azokéval, akikkel a legtöbb időt töltjük

  • "Egyenlővé" válunk és felvesszük  a másik viselkedésmintáit

Two women in a hat and choker stand closely, laughing, against a blurry outdoor background

De miért van szükségünk barátokra?

Dr. Cerf szerint a hosszú távú elégedettség elérésének legjobb módja, ha körülbástyázzuk magunkat a barátainkkal. Tanulmány szerint a jó barátok akaratlanul, de összehangolják az agyukat. Ez azt jelenti, hogy az emberek, akikkel együtt lógsz, ténylegesen befolyásolják az életed, a gondolataid, a kapcsolatod a valósággal, amit persze nem tudsz megmagyarázni. És ennek egyik hatása az, hogy megegyezik sok dologban az izlésetek.

Vicces lehet elsőre. de ha mondjuk szeretnél rendszeresen sportolni ám túl lusta vagy hozzá, barátkozz olyanokkal, akiben már megvan ez a szokás és bizony át fog rád ragadni! 

A kutatók korábban azt állították, hogy ez a "neurális kapcsolódás" a kommunikáció kulcsfontosságú része. Ha ugyanolyan hullámhosszon vagyunk a haverjainkkal,  szavak nélkül is, előre tudjuk, hogy mi vajuk lehett, mikor rossz paszban vannak és ezért jobban meg is értjük őket. Ennek viszont evolúciós előnye van: azt jelenti, hogy baráti csapatunk - legyen az egy vagy több személyből álló - rendkívül hatékonyan tud viselkedni, amikor együtt lógunk. Hamarabb jönnek új ötletek vagy megoldások a problémákra. 

A pszichológia szerint megéri olyannal barátkozni, aki sokat káromkodik

Friss kutatások szerint a káromkodók sokkal okosabbak, mint a bélyeget rájuk sütők azt először gondolnák. A Marist College és a Massachusetts College of Liberal Arts pszichológusai az adataik alapján azt is közölték, hogy a legtöbb esetben a káromkodás nincs összefüggésben a szókincs gazdagságával, azaz nem azért használnak csúnya szavakat a káromkodók, mert más nem jut eszükbe. Sőt, azok, akik sok tabu szót használnak, más szövegalkotási folyamatokban is jónak bizonyulnak.

És, ami még ennék is fontosabb, hogy a káromkodók őszintébbek! Ezt egy Facebookon elvégzett kutatással támasztották alá, amely során a posztok szövegét és annak igazságtartalmát vizsgálták. Bármennyire is fájhat sokaknak, a káromkodók kommunikációja sokkal közelebb állt a valósághoz arányaiban, mint azoké, akik nem használtak csúnya szavakat.

Nem is mindenki a barátod, akit te annak vélsz!

A hiánypótló barátságügyi kutatást az MIT (a világ egyik legjobb egyeteme) kutatói végezték el, közel száz 23 és 38 éves alanyon. Olyan embereken végezték el a tesztet, akik valamilyen módon közel álltak egymáshoz, de általában egymással munkakapcsolatban lévő emberekről volt szó. A feladat egyszerű volt: feltettek egy kérdést, erre 0 és 5 közötti skálán lehetett választ adni. A 0 azt jelentette, hogy "nem ismerem ezt az embert", a 3 azt, hogy "barátomnak nevezném", az 5 pedig azt, hogy "ő a legjobb barátom". 

A kutatók azt találták, hogy míg a résztvevők 94 százaléka azt gondolta az általa megjelölt személyekről, hogy a barátságuk kölcsönös, mindössze 53 százalékban bizonyult ez igaznak. Azaz egy nagyon kis csoport tudta csak, hogy a barátsága viszonzatlan, míg igen sokan úgy hitték, a barátságuk viszonzott. A kutatók szerint ez az ellentmondás (mármint, hogy több embert gondolunk barátunknak, mint amennyi minket annak gondol) rengeteg pszichológiai problémához vezet. Egyrészt ahhoz, hogy sosem fogjuk tudni pontosan meghatározni, hogy mi a barátság, másrészt önértékelési gondjaink is akadhatnak belőle, arról nem is beszélve, hogy olyan embereknek szavazhatunk bizalmat, akik nem érdemlik meg. 

Ettől függetlenül még léteznek "legjobb barátok"!

A Proceedings of the National Academy of Sciences kutatása során tudósok 1932 ember DNS-ét vizsgálták meg, hogy kiderítsék van-e bármilyen összefüggés a genom és a barátválasztás között.  Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy nem csak a kölcsönös szimpátia az, ami megegyezik a barátokban, hanem az DNS-ük is hasonló.

Azt már korábban is tudták, hogy elsősorban olyan emberekkel szeretünk hosszú távú kapcsolatot kialakítani, akik hasonlóak hozzánk, de most az is kiderült, hogy a legjobb barátaink génállománya sokszor jobban hasonlít a miénkre, mint a negyedik unokatestvérünké.

Forrás: dailymail