5 dolog, amit nem tudtál a túlgondolókról

18/04/13 péntek
ujnemzedek.hu
Folyamatosan kattogunk a napi problémáinkon: mi történt a suliban, melóban vagy épp otthon, a magánéletünkben. A fontos döntéseket nyilvánvaló, hogy mindig alaposan átgondoljuk. De akadnak köztünk olyanok is, akikben megállás nélkül duruzsol egy belső hang, ami folyamatos agyalásra készteti őket a legegyszerűbb döntési helyzet előtt is. Ők a mindent túlgondolók.

Nem kell megijedni, ez a folyamatos agyalás teljesen ártalmatlan. Ahhoz, hogy megértsd ezeket az embereket, a következő 5 pontot jó, ha az agyadba vésed. 

Nehezükre esik a "pillanatnak élni"

Nem tudják kihasználni a nap minden percét, ha valami foglalkoztatja őket. Ha egy téma, kérdés vagy feladat beette magát a fejükbe, addig agyalnak rajta, amíg csak lehet. Ilyen esetben szuper, ha az embernek vannak barátai, akik kicsit kimozdítják ebből a gondolatspirálból. Az a legjobb, ha kicsit elfeledkezhet az ember a problémáiról, hiszen akkor felszabadultan át tudja magát adni az élet apró örömeinek. 

Megugorhatatlan elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben

Az az ember, aki mindet túlgondol, a legtöbb esetben tökéletesen tudja, hogy mit akar, mit szeretne elérni és ezekért mit kell megtennie. Viszont másokkal szemben is ilyen elvárásai vannak, sőt az egész világhoz így áll. Ez bizony rengeteg konfliktust generálhat a számára. 

Persze van, hogy pont ellenkezőleg történnek a dolgok, és nem tudnak két lehetőség között dönteni. Ilyenkor a bizonytalanság bekapcsol bennük, és órákig, sőt napokig is képesek hezitálni egy döntés miatt. Természetesen van úgy, hogy nem tudjuk előre, hogy elhatározásunk jó vagy rossz irányba visz majd minket, a túlgondolók pedig emiatt is képesek rosszul érezni magukat. De képesek magukat ostorozni a múltban történt hibáik miatt is. Ezért ha egy ilyen túlagyalós emberrel beszélgetsz, jobb, ha nem hozod fel a régi baklövéseit. 

Nehezen engedik el a rossz döntéseket és a múltat

Ahogy fentebb említettük, ezek a típusú emberek nem tudják csak úgy elfogadni a rossz döntéseiket. Sokáig, akár évekre visszamenőleg is tudják, hogy bizonyos dolgokat hol rontottak el. Bármeddig képesek arról csacsogni, hogy mit kellett volna másképp csinálniuk ahelyett, hogy elengednék a múlt árnyait és elengednék a rossz érzéseiket. 

A vitákat sem tudja elfelejteni

Amikor veszekszünk, a pillanat hevében képesek vagyunk a másik fejéhez vágni az összes negatív gondolatunkat, amit valójában nem is gondolunk úgy. Ezt persze legtöbbször tisztázzák a felek és tovább tudnak lépni, de aki vérbeli túlagyaló, az ezen is napokig rágódik. Ha egy ilyen emberrel vitázunk, számíthatunk rá, hogy hetekig képes majd azon morfondírozni, mit miért mondtunk neki, és ez milyen mértékben nyomja rá a bélyegét a kapcsolatunkra. 

Szeretnek szórakozni, persze csak okosan

Azt gondolná az ember, hogy azok, akik mindenen agyalnak, szórakozni sem tudnak igazán - de ez tévedés. Nagyon szeretnek beszélgetni, a barátaikkal lenni, akik között önmaguk lehetnek, és a velük töltött idő alatt nem kell a gondjaikkal törődni. Persze idegen társaságban már más a helyzet - az ilyen találkozások után rengeteget képesek azon görcsölni, hogy milyen butaságot mondhattak, mit nem kellett volna mondani, és a többi. 

Jó tanács: 

Azok az emberek, akik ennyire túlgondolják az életük legapróbb részletét és mozzanatát is, nem rossz emberek, pusztán nagyon alaposak. Félnek a kudarcoktól, a csalódásoktól és persze attól, hogy másoknak nem tudnak megfelelni. Ha neked is van ilyen ismerősöd, a legtöbb, amit tehetsz, az az, hogy mellette állsz a nehéz helyzetekben, segítesz neki a számára nem egyszerű döntésekben és támogatod őt barátként. 

Forrás: stylemagazin, David Wolf